Универсално тесто, без мая, става бързо и можете да си го разделите на порции за сладко и солено

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Универсално тесто, без мая, става бързо и можете да си го разделите на порции за сладко и солено
Универсално тесто, без мая, става бързо и можете да си го разделите на порции за сладко и солено
6006
Универсално тесто, без мая, става бързо и можете да си го разделите на порции за сладко и солено
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

В младостта си, когато току -що се учех да готвя нещо по -смислено от омлет, правенето на тесто беше тежък труд за мен. И всичко това заради начина, по който баба ми правеше печени изделия. Тя каза, че тестото изисква внимание и любов, като дете. Това важи особено за коледните сладкиши . Тя не разпозна универсалното тесто .

С годините се научих да готвя по -лесно. Делегирах грижите за празничното печене на по-възрастните жени от нашето семейство: майка ми и свекърва ми. И получих ястията, които искам да ям всеки ден. А с приготвянето им универсалното тесто много ми помага . Винаги е във фризера!

Рецепта за универсално тесто без мая

Ще имате нужда от:

  • 360 г масло
  • 820 г брашно
  • 11 г сол
  • 1 яйце
  • 1 жълтък
  • 50 г заквасена сметана
  • 170 мл вода
  • 2 ч.л. лимонов сок

Подготовка

  • Това количество съставки е предназначено за приготвяне на 1,5 кг тесто (5-6 порции). Нарязвам студеното масло на кубчета. Смесвам брашното със сол. Брашно и масло смилам на трохи.

  • Към брашнените трохи добавям яйцето и жълтъка. Добавям заквасена сметана. Разбърквам. Постепенно добавям студена вода, смесена с лимонов сок в купата с тесто.
  • Трябва да добавите достатъчно вода, така че тестото да спре да се разпада. След това омесвам тестото на масата, но не за дълго. В противен случай може да стане много твърдо.Разделям тестото на порции (по около 300 г всяка) и ги опаковам във фолио.
Слагам го в хладилника за 30 минути. Вече е готово за употреба.

Можете да съхранявате такова тесто в хладилник до 7 дни, а във фризера до 3 месеца. Оставете тестото да се размрази преди употреба, за да стане по -пластично.

Ето и няколко рецепти с това тесто:

Отворен пай с крема сирене и зеленчуци

  • 300 г универсално тесто
  • 5 г лист желатин
  • 100 мл крем
  • 200 г крема сирене
  • 20 листа босилек
  • 30 мл зехтин
  • 2 ч.л. балсамов оцет
  • 100 г рукола
  • 200 г чери домати
  • Сол на вкус
  • Прясно смлян черен пипер на вкус

Подготовка

Пригответе предварително форма с диаметър 24 см със странична височина 12-15 мм. Извадете част от универсалното тесто от хладилника, разточете го между два листа пергамент.
Разточете тестото на кръг с диаметър 30 ​​см, прехвърлете го в подходяща форма. Нарежете тестото, стърчащо по страните на формата. Използвайте вилица, за да направите няколко пробиви.

  • Покрийте тестото във формата с фолио, оставете в хладилника за 30 минути. След това сложете сладкиша във фурна, предварително загрята до 180 С, за 15-18 минути. Прехвърлете готовото тесто върху решетка, за да се охлади.
  •  
  • Междувременно накиснете желатина в студена вода. Загрейте сметана с 20% мазнина в тенджера. Към тях добавете изцеден желатин. Разбъркайте.
  •  
  • Когато желатинът се разтвори, махнете тенджерата от котлона. Смесете вече леко охладената сметана с крема сиренето. Подправете със сол, черен пипер и нарязан зелен босилек на вкус.Напълнете кората със сиренето. Сложете пая в хладилника за 2 часа. Към края комбинирайте зехтина с балсамов оцет. Добавете сол и черен пипер.
  • Подправете салатата от рукола и чери домат с тази смес. Поставете билките и зеленчуците върху пая. Разделете ястието на порции и сервирайте.

Кифлички с фурми

Необходими продукти:

  • 300 г универсално тесто
  • 200 г фурми (пулп)
  • 80 мл вода
  • 50 г орехи
  • щипка кардамон
  • пудра захар за поръсване

Подготовка

  • От това количество продукти ще получите 45-50 кифлички. Изрежете фурмите. Изсипете кашата с вода. Сварете я, докато се образува почти хомогенна маса.

  • Смесете фурмите с нарязаните ядки, добавете кардамон. Разбъркайте и охладете пълнежа. Разделете тестото на равни парчета. Разточете ги на слоеве с дебелина около 1,5-2 мм.Нарежете слоевете на триъгълници. Поставете пълнежа в основата и намажете празното тесто с вода. Разточете франзелите и ги поставете върху лист за печене, покрит с пергамент.
  • Печете кифличките във фурна, предварително загрята до 170° C, за 20-25 минути. Не се обърквайте от бледия цвят на тестото, то ще бъде готово. Охладете  и поръсете с пудра захар.

Кашкавалени пръчици

Ще имате нужда от:

  • 300 г универсално тесто
  • 30 г кашкавал
  • Смлян черен пипер на вкус
  • Семена (ким, мак, сусам, лен) на вкус

Подготовка

  • Разточете тестото на правоъгълник с дебелина 3 мм. Поръсете го с настърган кашкавал и черен пипер.
  • Сгънете плочата наполовина и я разточете отново до същата дебелина. Сега нарежете тестото на ленти с ширина около 1 см. Поръсете ги с вода. Поръсете предметите със семена.Разточете заготовките отново с точилка, за да помогнете на семената да залепнат по -добре. Завийте лентите в спирала. Поставете пръчиците върху лист за печене, покрит с пергамент.

  • Печете пръчиците във фурна, предварително загрята до 180 ° C, за 10-12 минути. Те трябва леко да покафенеят. Това ще завърши с хрупкави пръчици с кашкавал за лека закуска.
  • Луд по този тест. Готвя го на големи партиди, разделям го на порции - и във фризера . Изваждам го при нужда поне 20 минути преди готвене. Универсалното тесто, след изпичане, става идеално хрупкаво, като бутер. Рецептата не се е променяла от 5 години. Наистина доказани печени изделия!
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft