В младостта си, когато току -що се учех да готвя нещо по -смислено от омлет, правенето на тесто беше тежък труд за мен. И всичко това заради начина, по който баба ми правеше печени изделия. Тя каза, че тестото изисква внимание и любов, като дете. Това важи особено за коледните сладкиши . Тя не разпозна универсалното тесто .
С годините се научих да готвя по -лесно. Делегирах грижите за празничното печене на по-възрастните жени от нашето семейство: майка ми и свекърва ми. И получих ястията, които искам да ям всеки ден. А с приготвянето им универсалното тесто много ми помага . Винаги е във фризера!
Рецепта за универсално тесто без мая
Ще имате нужда от:
- 360 г масло
- 820 г брашно
- 11 г сол
- 1 яйце
- 1 жълтък
- 50 г заквасена сметана
- 170 мл вода
- 2 ч.л. лимонов сок
Подготовка
- Това количество съставки е предназначено за приготвяне на 1,5 кг тесто (5-6 порции). Нарязвам студеното масло на кубчета. Смесвам брашното със сол. Брашно и масло смилам на трохи.
- Към брашнените трохи добавям яйцето и жълтъка. Добавям заквасена сметана. Разбърквам. Постепенно добавям студена вода, смесена с лимонов сок в купата с тесто.
- Трябва да добавите достатъчно вода, така че тестото да спре да се разпада. След това омесвам тестото на масата, но не за дълго. В противен случай може да стане много твърдо.Разделям тестото на порции (по около 300 г всяка) и ги опаковам във фолио.
Можете да съхранявате такова тесто в хладилник до 7 дни, а във фризера до 3 месеца. Оставете тестото да се размрази преди употреба, за да стане по -пластично.
Ето и няколко рецепти с това тесто:
Отворен пай с крема сирене и зеленчуци
- 300 г универсално тесто
- 5 г лист желатин
- 100 мл крем
- 200 г крема сирене
- 20 листа босилек
- 30 мл зехтин
- 2 ч.л. балсамов оцет
- 100 г рукола
- 200 г чери домати
- Сол на вкус
- Прясно смлян черен пипер на вкус
Подготовка
Пригответе предварително форма с диаметър 24 см със странична височина 12-15 мм. Извадете част от универсалното тесто от хладилника, разточете го между два листа пергамент.
Разточете тестото на кръг с диаметър 30 см, прехвърлете го в подходяща форма. Нарежете тестото, стърчащо по страните на формата. Използвайте вилица, за да направите няколко пробиви.
- Покрийте тестото във формата с фолио, оставете в хладилника за 30 минути. След това сложете сладкиша във фурна, предварително загрята до 180 С, за 15-18 минути. Прехвърлете готовото тесто върху решетка, за да се охлади.
- Междувременно накиснете желатина в студена вода. Загрейте сметана с 20% мазнина в тенджера. Към тях добавете изцеден желатин. Разбъркайте.
- Когато желатинът се разтвори, махнете тенджерата от котлона. Смесете вече леко охладената сметана с крема сиренето. Подправете със сол, черен пипер и нарязан зелен босилек на вкус.Напълнете кората със сиренето. Сложете пая в хладилника за 2 часа. Към края комбинирайте зехтина с балсамов оцет. Добавете сол и черен пипер.
- Подправете салатата от рукола и чери домат с тази смес. Поставете билките и зеленчуците върху пая. Разделете ястието на порции и сервирайте.
Кифлички с фурми
Необходими продукти:
- 300 г универсално тесто
- 200 г фурми (пулп)
- 80 мл вода
- 50 г орехи
- щипка кардамон
- пудра захар за поръсване
Подготовка
- От това количество продукти ще получите 45-50 кифлички. Изрежете фурмите. Изсипете кашата с вода. Сварете я, докато се образува почти хомогенна маса.
- Смесете фурмите с нарязаните ядки, добавете кардамон. Разбъркайте и охладете пълнежа. Разделете тестото на равни парчета. Разточете ги на слоеве с дебелина около 1,5-2 мм.Нарежете слоевете на триъгълници. Поставете пълнежа в основата и намажете празното тесто с вода. Разточете франзелите и ги поставете върху лист за печене, покрит с пергамент.
- Печете кифличките във фурна, предварително загрята до 170° C, за 20-25 минути. Не се обърквайте от бледия цвят на тестото, то ще бъде готово. Охладете и поръсете с пудра захар.
Кашкавалени пръчици
Ще имате нужда от:
- 300 г универсално тесто
- 30 г кашкавал
- Смлян черен пипер на вкус
- Семена (ким, мак, сусам, лен) на вкус
Подготовка
- Разточете тестото на правоъгълник с дебелина 3 мм. Поръсете го с настърган кашкавал и черен пипер.
- Сгънете плочата наполовина и я разточете отново до същата дебелина. Сега нарежете тестото на ленти с ширина около 1 см. Поръсете ги с вода. Поръсете предметите със семена.Разточете заготовките отново с точилка, за да помогнете на семената да залепнат по -добре. Завийте лентите в спирала. Поставете пръчиците върху лист за печене, покрит с пергамент.
- Печете пръчиците във фурна, предварително загрята до 180 ° C, за 10-12 минути. Те трябва леко да покафенеят. Това ще завърши с хрупкави пръчици с кашкавал за лека закуска.
- Луд по този тест. Готвя го на големи партиди, разделям го на порции - и във фризера . Изваждам го при нужда поне 20 минути преди готвене. Универсалното тесто, след изпичане, става идеално хрупкаво, като бутер. Рецептата не се е променяла от 5 години. Наистина доказани печени изделия!