Луксозна ТОРТА-ЦЕЛУВКА с орехи и фурми: Едновременно хрупкава и пухкава, първата хапка е екстаз!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Луксозна ТОРТА-ЦЕЛУВКА с орехи и фурми: Едновременно хрупкава и пухкава, първата хапка е екстаз!
Луксозна ТОРТА-ЦЕЛУВКА с орехи и фурми: Едновременно хрупкава и пухкава, първата хапка е екстаз!
37417
Луксозна ТОРТА-ЦЕЛУВКА с орехи и фурми: Едновременно хрупкава и пухкава, първата хапка е екстаз!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тортата с целувки , т.е.  печен сняг от белтъци в комбинация с орехи и фурми е един от онези десерти, които трябва да опитате поне веднъж. Вкусът е незабравим и ще искате да се връщате към него. Какаов блат с пълнеж от вкусен крем, богат на ядки и фурми, а отгоре покрит с хрупкава целувка - това блаженство се приготвя лесно у дома, а резултатът ще задоволи и най-претенциозния вкус.

Браво на този, който е измислил тази торта, защото вкусовете в нея хармонират перфектно помежду си и създават сензационен краен ефект. Идеална е за празници или партита, не е сложна за приготвяне, просто следвайте стъпките в рецептата и гарантирано ще се получи. Ето какво ви трябва, за да си приготвите нашата Луксозна торта-целувка с орехи и фурми :

Торта-целувка с орехи и фурми

Продукти: 

3 яйца

50 гр.

брашно

30 гр. какао

100 гр. захар

1 малка чаена лъжичка бакпулвер

1 щипка сол

За целувката:

4 белтъка

200 гр. захар

2 малки лъжички нишесте

50 гр. смлени орехи

1 щипка сол

За крема: 

500 мл сладкарска сметана

250 г маскарпоне (крема сирене)

150 г фъстъчено масло (или лешников крем/течен шоколад)

100 г накълцани фурми

100 г накълцани орехи

1 пакетче фикс за сметана (по желание)

торта-целувка

Приготвяне: 

Разделете белтъците от жълтъците в отделни купи, след което ги разбийте на пяна с щипка сол. Постепенно добавете захарта при непрекъснато разбиване с миксера до получаване на твърд сняг, който не пада при обръщане на купата.

белтъчен сняг

След това започнете да добавяте един по един жълтъците. Следващия жълтък добавете, след като предишният е напълно поет от снега, който все още остава плътен и пенлив. След като добавите всички жълтъци, повече не ви трябва миксер.

белтъчен сняг с жълтъци

Смесете сухите съставки, като най-добре ги пресейте и ги добавете постепенно към разбитите яйца: брашно, бакпулвер и какао. Разбъркайте с лъжица с бавни движения, докато сместа стане гладка и няма бучки.

сухи съставки блат

Застелете тава (24х24 см) с хартия за печене, след което изсипете пенливата смес и я разпределете равномерно. 

смес за какаов блат

Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 25 минути (проверете с дървена клечка за зъби, ако излезе суха, значи блатът е добре изпечен). Оставете да изстине след изпичане.

За целувката: Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. След това постепенно добавете захарта при непрекъснато бъркане, докато се разтвори напълно. Когато снегът стегне и се втвърди достатъчно, добавете нишестето и разбъркайте за кратко. Накрая се добавят смлените орехи и всичко се разбърква с лъжица/шпатула.

белтъци с орехи

Разстелете целувката върху голяма тава, застлана с хартия за печене (отбележете размера на тавата, в която сте пекли блата, за да са еднакви) и поставете в предварително загрята на 140 градуса фурна. Целувката съхне най-добре, когато има разстояние от всички страни.

целувчено тесто

голяма целувка

Изсушете я за 30 минути, след това намалете температурата до 100 градуса и я сушете още 35 минути. След изминалото време изключете фурната и оставете целувката да изстине в затворена фурна.

За крема: Сложете сладката сметана и крема сиренето (маскарпоне, филаделфия и др.) и разбийте с миксер. След това добавете фъстъченото масло или лешниковия крем (течен шоколад), смлените орехи и фурмите.

разбита сметана

сметана с фурми и орехи

Разбъркайте внимателно, докато всичко се смеси и накрая добавете фикса, който има функцията да поддържа крема стегнат за дълго време, дори и на стайна температура, което е подходящо за празненства и партита.

крем с фурми

Подреждане: Върху охладения пандишпан/блат се разпределя кремът, заравнява се и отгоре се покрива с охладената целувка. 

целувчена торта събиране

Оставете тортата в хладилника за няколко часа преди сервиране или цяла нощ. 

торта-целувка

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft