Неописуемо вкусна шоколадова торта с нежен крем карамел - това е предложението ни за празничната трапеза днес. Поднесете я на гостите и ще настъпи гробно мълчание! Истински малък шедьовър, който може да си приготвите съвсем сами у дома, а резултатът ще е като произведение на сладкарското изкуство! Ето рецептата за уникалната Шоколадова торта с крем карамел :
Шоколадова торта с крем карамел
Продукти:
За блата:
5 яйца
100 г кристална захар
130 г обикновено брашно
30 г тъмно какао
1 ч.л. есенция от ром
щипка сол
50 г смлени орехи
За крема:
50 г кристална захар
150 г сметана за разбиване
50 г масло
250 г маскарпоне
За сиропа:
200 мл течно кафе
2 ч.
За глазурата:
400 г шоколад
2 ч.л. масло
Приготвяне:
Пригответе тестото по следния начин. Разделете яйцата на жълтъци и белтъци.
Сложете щипка сол и ромовата есенция в купата с белтъците и разбийте на пяна.
След това добавете захарта и продължете да разбивате, докато цялата захар се разтвори и се образува гъст сняг.
След това добавете жълтъците към белтъците един по един на ниска скорост .
Накрая прибавете брашно, смесено с какао, смлени орехи и внимателно объркайте с шпатула с движения отдолу нагоре.
Покрийте форма за печене с диаметър 25 см с хартия за печене тава, изсипете вътре полученото тесто и поставете в предварително загрята фурна на 180°C .
Изпечете до суха клечка.
Изключете фурната, отворете вратата и я оставете във фурната за още 5 минути .
След това извадете блата от формата и го оставете да изстине, за предпочитане върху решетка.
Ако извадите блата веднага, горната част ще се отчупи.
Извадете блата от формата и след охлаждане го нарежете на 4 равни блата.
Бъдете внимателни, когато режете, тъй като блатовете ще бъдат доста тънки. Може и просто да разделите тестото на 4 равни части и да изпечете блатовете един по един, ако имате достатъчно време.
Приготвяне на крема: карамелизирайте захарта в съд от неръждаема стомана с незалепващо покритие.
Необходимо е захарта да се разбърква непрекъснато, докато се разтопи и придобие меден цвят. След това дръпнете от котлона.
Трябва да се внимава, тъй като захарта може лесно да загори.
Добавете разбитата сметана на стайна температура към карамелизираната захар .
Разбъркайте леко и върнете на слаб огън. Добавете маслото и разбъркайте, докато се получи рядък компактен крем.
Оставете крема да изстине.
След охлаждане се сгъстява.
Маскарпонето също трябва да е на стайна температура и трябва да се разбърка с вилица, преди да се добави към карамела.
Разбъркайте постепенно с карамела на порции и прехвърлете получения крем за момента в хладилника.
За глазурата: начупете шоколада на парчета, добавете към него масло и го сложете на водна баня.
Разбъркайте, докато се образува компактна глазура и оставете да изстине.
Сглобяване на тортата: поставете първия блат в чиния, сиропирайте със сироп от кафе и ванилова захар.
След това нанесете слой от крем карамела.
Продължаваме по същата процедура и подредете сиропираните блатове, мажейки между тях крем.
Най-отгоре изсипете глазурата.
Оставете тортата да изстине за една нощ, може да украсите и сервирате на следващия ден.
Да ви е сладко!