ЛУК СЪС ЗАХАР! Героят от нашето детство: Чудодеен народен лек от нашите баби срещу кашлица, ангина и вируси!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
ЛУК СЪС ЗАХАР! Героят от нашето детство: Чудодеен народен лек от нашите баби срещу кашлица, ангина и вируси!
33103
Снимков материал: pixabay.com
ЛУК СЪС ЗАХАР! Героят от нашето детство: Чудодеен народен лек от нашите баби срещу кашлица, ангина и вируси!

Много от нас се запасяват с продукти от аптеката през есента и зимата, но най-силното лекарство, което са познавали нашите баби, е постоянно под носа ни.

Да, говорим за най-обикновен лук. Малко хора подозират, че този евтин зеленчук може да прогони от дома болести, вируси и кашлица и значително улеснява процеса на лечение.

Това ще се използва във всеки дом през целия сезон!

Лукът обаче е много здравословен сам по себе си.

Препоръчително е да предпочитате червения пред другите видове, тъй като съдържа много антоцианини, т.е. лилава боя, която е и силен антиоксидант.

червен лук нарязан

Всяка глава лук съдържа и други антиоксиданти като кверцетин или витамин С.

Благодарение на тях той има значителни противовъзпалителни ефекти.

Компрес с лук

болно гърло

Отличен е при ангина, болки в гърлото и болезнено преглъщане.

Лукът има силно противовъзпалително действие и ако не обичате лучен сироп, опитайте поне този компрес.

Всичко, което трябва да направите, е да почистите лука, да го нарежете на кръгчета и да го поставите върху домакинска хартия (на няколко пласта) или памучен плат. Поставя се (с лука нагоре) върху гърлото, а при нужда и върху бронхите (гръден кош), намазани с гъша мас.

Покрийте с кърпа или памучна пелена и завийте с шал. Оставете да действа цяла нощ или поне 2-3 часа.

Сироп чудо

лучен сироп с лук

Сиропът е отличен за лечение на настинки, кашлица или инфекции на дихателните пътища, а приготвянето му е много лесно.

Нарежете лука на ситно, наредете лука и меда последователно в буркан и оставете за през нощта, но са достатъчни и няколко часа.

Пуснатият от лука сок ще създаде лечебен сироп заедно с меда. Приема се по лъжица - възрастни веднъж на час, деца на два часа.

сироп червен лук

Ако нямате мед, захарта е достатъчна за приготвяне на антибактериален сироп. Препоръчително е лукът да не се бели дълбоко, защото най-лечебните антиоксиданти се намират в повърхностните слоеве на всеки зеленчук и плод.

Стара рецепта за лучен сироп

лук и мед

Ако не обичате пресен лук върху хляб или към храната или не харесвате миризмата, направете си чай от лук.

Имаме нужда от:

  • 2 глави лук
  • вода

По избор:

Канела, джинджифил, мед, карамфил, лимон - баба ми добавяше малко масло

Приготвяне:

Нарежете две обелени глави лук и ги сложете в тенджера.

Залива се с 500 мл вода и се оставя да заври. Варете на слаб огън 10-15 минути.

След това изцедете, подсладете бульона от лук с мед или захар.

Ако децата не харесват чая, добавете нарязана ябълка и канела по време на варенето.

Те ще покрият вкуса на лука.

Имам опит, че при настинка след такъв чай ​​ми олеква за 2 дни. :-)

Супа

Лукът има антибиотично и антивирусно действие, разтваря слузта и почиства бронхите. Освен хляб с масло и лук, лучената супа е отлична и при грип, настинка и ангина .

Лук в чорапи

Специалистите са изследвали и нощното действие на лука върху краката, което е една от бабините рецепти.

лук в чорапите

Нарежете лука, може да го затоплите в кърпа, поставена върху обърнат капак на тенджера с гореща вода.

След това нанесете директно върху краката, обуйте чорапи и легнете да спите. Измийте краката си сутрин. Говори се, че наистина може да действа срещу температура и грипни заболявания.

Първа помощ при първи симптоми на настинка и грип от г-жа Силвия

лук в мед

„При първите признаци на сополи и всякакви настинки правя мълниеносно лучен мед или сироп.

Лукът се нарязва на ситно, залива се с 2-3 супени лъжици мед и се слага на радиатора (когато не работи, някъде до печката, където се готви).

До 20 минути лукът ще пусне сока си в меда и той трябва да се яде лъжица по лъжица. Разбира се, има по-хубави варианти – да го поставите добре в бутилка със захар, да добавите лимон за витамин С и други подобни, или да приготвите чай от лук – но това е един от най-бързите и ефективни варианти."

Как и най-вече с какво лукът може да помогне на всички?

Спира кашлицата. Всичко, което трябва да направите, е да се насладите на магическа рецепта за сироп, която се предава от поколение на поколение.

Една средно голяма глава лук се нарязва на ситно и се добавят две супени лъжици мед. Оставете сместа да престои, докато изтича сокът от нея. Трябва да се приема два пъти на ден.

Гърлото вече няма да болиСварете лука и правете редовно гаргара.

Треската изчезва.  Гарантирана стара домашна рецепта гласи, че кръгчета лук трябва да се поставят върху краката и да се натрият с маково масло. За да ги задържим на крака, трябва да сме с дебели чорапи, а нощем температурата е ужасна.

Отстранява излишната слуз от белите дробове. Просто пасирайте лука и го смесете с кокосово масло. След това нанесете сместа върху гърдите си, покрийте я с кърпа и тя ще ви помогне, преминавайки през порите на кожата и действайки благотворно на белите дробове.

Коликите отшумяват. Направете чай от лук и когато водата изстине малко, давайте на детето си по една чаена лъжичка на всеки час.

Изгражда имунитет. Ако овкусите този "детски" чай с ценния пчелен мед и го пиете редовно, ще подсилите организма си.

Ще ви отърве от ушната инфекция. Още нашите баби са знаели, че ако нарежем лук на ситно, увием го в памучна кърпа и го сложим на ухото, ще се отървем от неразположенията, свързани с ушите.

лук в ухото

Спира косопада. Нарежете лук, сварете, оставете да изстине и нанесете течността върху главата. Повторете процеса няколко пъти и гарантирано ще видите резултатите след време.

За малки рани и ужилвания. Може би си спомняте от детството си, че когато сте били ужилени от пчела, родителите ви са слагали кръгче  лук на болното място. Ще облекчи болката дори когато се порежете по време на рязане или се ожулите някъде. Има изключително антисептично действие.

Ускорява метаболизма. Малко лук – независимо дали е суров или изпържен до златисто – ще раздвижи червата ви и ще ви облекчи.

Ще контролира теглото ви. Много хора сгъстяват соса с брашно. Ако обаче изберете лучена каша, тялото ви също ще ви благодари. Освен това лукът придава на храната уникален вкус.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft