Една от любимите ни летни гозби са пълнените чушки . Но не онези с кайма и ориз, а по-леката им версия - яйца и сирене.
Пълнени чушки с яйце и сирене в доматен сос
Продукти:
15 чушки с еднаква големина (може да се наложи да не използвате всички, ако са по-големи)
400 гр.сирене
3 яйца
1 1/2 кг домати
1/2 чаена лъжица захар
3 дафинови листа
1/4 чаена лъжица черен пипер
4 по-големи скилидки чесън
3/4 чаена чаша олио
Приготвяне:
Измийте добре доматите, обелете ги и ги настържете или пасирайте. Изсипете ги в тенджера, добавяте 1 чаена лъжица сол, както и дафиновия лист, черния пипер, захарта, почистените и нарязани скилидки чесън и 2-3 супени лъжици от олиото. Оставете соса да ври на слаб огън, докато се сгъсти, като разбърквате от време на време.
Избирате средно големи или по-малки чушки/пиперки. Докато сосът ври, измийте чушките и ги почистете от дръжките и семената. В купа разбийте яйцата с вилица или тел за разбиване, след което добавяте натрошеното сирене и разбъркайте добре, до получаване на гъста каша. Напълнете със сместа чушките на 3/4 от обема им, за да не се изсипе сместа по време на пържене.
В дълбок тиган или тенджера изсипете олиото. След като е добре сгорещено, пуснете внимателно вътре пълнените чушки и ги пържете по 2-3 минути от всяка страна, след което ги извадете внимателно с вилица или решетъчна лъжица и ги оставете в голяма чиния, за да изстинат. След като чушките са добре изстинали, внимателно ги обелете.
Поднесете пълнените чушки залети с ароматния доматен сос.
Да ви е сладко!