500 гр. смес мляно месо
100 гр. моцарела
3 стръка праз
3 яйца
200 мл сметана
300 мл прясно мляко
400 гр. печурки
1 глава лук
1 супена лъжица ситно нарязан магданоз
150 мл доматен сок
2 скилидки чесън
1 супена лъжица смлян черен пипер
50 мл олио
смес от подправки, черен пипер
Нарежете лука на кубчета, а чесъна - на ситно.
В малко олио запържете лука, докато стане стъклен, след което добавете каймата и запържете, докато промени цвета си.
Добавете червен пипер, чесън, доматите, магданоза и подправки на вкус. Задушавайте, докато месото омекне и излишната течност се изпари.
Нарежете гъбите на филийки ги запържете в малко олио, за да омекнат.
Почистете праза и го нарежете на филийки, а след това за кратко го сварете в подсолена вода. Изчакайте, докато омекне и отцедете излишната течност.
Отделно разбийте яйцата, сметаната и млякото, добавете нарязаната на ситно моцарела и разбъркайте.
Намажете тавата с малко олио и покрийте долната половина със слой праз, отгоре изсипете половината от плънката с месо и покрийте с половината от пържените гъби. Същата процедура повторете още веднъж, докато се изчерпат продуктите.
Залейте мусаката със сместа с яйцата и я изпечете в предварително загрята фурна на 200 ° C до златисто-кафяво.