Торта Добош отдавна се е превърнала в легенда, а всеки, който я опита, остава влюбен във вкуса ѝ. Тортата е кръстена на унгарския сладкар Йозеф Добош. Славата ѝ се дължи най-вече на факта, че остава свежа в продължение на десет, че и повече дни. А тази унгарска торта е невероятно вкусна, въпреки че е направена от най-често срещаните продукти.
Торта Добош
Продукти:
450 г захар
10 с.л. брашно
15 яйца
4 с.л. олио
280 гр. масло
2 с.л. какао
50 гр. пудра захар
1/2 ч.л. оцет
Приготвяне:
Първо приготвяме два големи блата:
За всеки вземаме 4 яйца, 2 супени лъжици олио, 4 супени лъжици захар и 5 супени лъжици брашно.
Първо отделяме белтъците от жълтъците. Добавяме захарта в белтъците и разбиваме. Изсипваме олиото в жълтъците и разбъркваме добре.
Комбинираме двете смеси и започваме да разбъркваме от дъното към върха на купата, като на части изсипваме брашното.
Разпределяме тестото във форма, намазана с олио. Печем на 220 °.
Оставяме двата блата да изстинат, а след това ги нарязваме на четири по-тънки блата - общо трябва да се получат осем блата.
За крема:
Разбиваме 5 яйца в дълбока купа, изсипваме 200 грама захар в тях и разбиваме добре. След това добавяме какаото и поставяме крема на водна баня. Бъркаме, докато масата стане гъста и пухкава.
Дръпваме от котлона, изчакваме, докато се охлади малко, и след това добавяме 250 грама масло (масленост поне 80%), което преди това трябва да се разбие с пудра захар.
Сглобяване на тортата:
Разтапяме захарта на карамел и добавяме 30 грама масло. Бъркаме, докато маслото се разтопи напълно. След това добавяме оцет, така че глазурата да има красив блясък.
Вземаме един от блатовете и го нарязваме на 15 еднакви парчета, намазваме ги бързо с глазурата, за да не стегне.
Сега съединяваме всички останали блатове с крема. Страните и горната част на тортата също се намазват с крем. Най-отгоре подреждаме на ветрило 15-те карамелизирани парчета блат.
Поставяме тортата за 8-10 часа в хладилника.