Баба винаги я правеше за празници - любимата Целувчена торта от детството! Хрупкава отвън, облачно нежна отвътре:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Баба винаги я правеше за празници - любимата Целувчена торта от детството! Хрупкава отвън, облачно нежна отвътре:
Баба винаги я правеше за празници - любимата Целувчена торта от детството! Хрупкава отвън,...
6881
Баба винаги я правеше за празници - любимата Целувчена торта от детството! Хрупкава отвън, облачно нежна отвътре:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Вкусен, деликатен крем и хрупкави целувчени платки, допълнени от наситения аромат на ядки - всичко това прави тази целувчена торта от детството идеалният избор за всеки семеен празник. Навремето баба задължително я приготвяше, а днес аз я правя за моите деца и всички умираме за нея! Всъщност въпреки засукания си вид, тази торта е доста проста за приготвяне. Това е универсален десерт, който може да се сервира както на семеен чай, така и на масата за голям празник.

Ето необходимите продукти за Бабината целувчена торта :

Бабината целувчена торта

Продукти за крем Шарлот:

  • жълтъци - 115 г;
  • захар - 130 g;
  • сол - щипка;
  • ванилова захар - 10 g;
  • прясно мляко - 200 ml;
  • масло - 300 гр.

За целувчените блатове:

  • белтъци - 200 g;
  • захар - 350 g;
  • сол - щипка;
  • лимонена киселина - щипка;
  • ядки - 100 гр;
  • шоколад за украса по желание.

Приготвяне:

За да приготвите крема, смесете жълтъците с половината захар, ваниловата захар и щипка сол и разбъркайте добре.

Добавете останалата захар към млякото и оставете сместа да заври. На тънка струя при непрекъснато бъркане налейте врящото мляко в жълтъците.

жълтъци със захар

Изсипете сместа в тенджера и я поставете на среден огън. Варете крема при непрекъснато бъркане до леко сгъстяване. Моля, имайте предвид, че кремът не трябва да се довежда до кипене. Допълнително кремът може да се претрие през цедка. Това ще го направи копринено гладък.

Покрийте крема със стреч фолио и сложете в хладилника да се охлади. След като сместа изстине се разбива с маслото. Важно е температурата на крема и маслото да е еднаква.

маслен крем

За да приготвите платките от меренг, започнете да разбивате белтъците с щипка сол и щипка лимонена киселина на ниска скорост. Когато белтъците станат на пяна, увеличете скоростта на разбиване и започнете да добавяте захар към белтъците. Продължете да разбивате, докато получите гъста, лъскава маса.

лъскави белтъци

Към разбитите белтъци се добавят смлените орехи и леко се разбърква сместа.

Оформете блатовете върху тава, покрита с хартия за печене. За да приготвите тортата ще ви трябват 3 кори. Оптималният диаметър на тортата е 18 см. От останалото безе оформете върху тавата малки целувки. Печете на 120 градуса за около 2 часа. Платките трябва да са напълно сухи. Оставете меренговите блатове и целувките във фурната, докато изстинат напълно, след което внимателно ги отделете от хартията за печене.

целувчени блатове

Сглобете тортата, намажете отстрани тортата с крема и поръсете с трохи от меренг.

торта безе

Сложете тортата в хладилника за стабилизиране на крема за няколко часа, след което я украсете с целувки и с разтопен шоколад.

целувчена торта

целувчена торта парче

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft