За тестото:
500 гр. брашно
260 мл хладка вода
15 гр. сол
1 супена лъжица олио
За плънката:
2-3 супени лъжици олио
1 глава лук, ситно нарязан
500 гр. агнешко месо
половин чаена лъжичка сол
половин чаена лъжичка смлян черен пипер
120 мл олио
Може и да е калоричен, но е невероятно вкусен! Ето как сръчните турски домакини приготвят вкъщи любимия на всички бюрек:
Замесете тесто от 500 гр. брашно, хладката вода и солта. Омесете добре, а след това оформете 8 топки. Всяка топка трябва да тежи 100 грама.
В купа изсипете 120 мл олио и в него поставете топчетата и ги оставете да престоят в олиото 30 минути до 1 час в хладилник. Ако ги оставите за цяла нощ - още по-добре. Имайте предвид, че преди разточване трябва да престоят 20 минути на стайна температура.
Пригответе плънката: в загрято олиоо (1-2 супени лъжици) запържете лука, докато стане стъклен, след което добавете каймата, разбъркайте, овкусете със сол и черен пипер. Задушавайте така, докато месото промени цвета си.
Дръпнете от огъня и охладете.
Върху памучна кърпа поръсете малко брашно и върху него поставете топчетата. Разтеглете ги първо с ръце, а след това разточете до желаната големина. Колкото са по-тънки корите - толкова по-добре. Ръсете тестото с брашно, за да не залепва.
След това всяка кора покрийте с част от плънката с месо и навийте на руло. Така приготвените бюреци поставете в добре намазнена тавичка. Всеки бюрек намажете допълнително с малко олио. Поставете във фурната, предварително загрята на 190 - 200 градуса.
Бюреците се пекат 30 минути, докато се зачервят добре.