250 грама подходящи бисквити по ваш избор
165 грама масло (125 грама от него разтопено)
1,5 супени лъжици течна сметана
1,5 супени лъжици желатин
750 грама крема сирене
200 грама кафява захар
380 грама кондензирано мляко
бадеми за украса
Смелете бисквитите фино, прибавете разтопеното масло и разбъркайте.
Разпределете сместа по дъното на форма с диаметър 20 сантиметра, което първо сте покрили с намазнен пергамент.
Основата трябва да обхване и стените на съда. Покрийте с найлоново фолио и приберете в хладилника за половин час.
През това време направете пълнежа.
Разтворете желатина в течната сметана.
Поставете малка тенджера на слаб огън и в нея смесете кондензираното мляко с останалите захар и масло.
Нека комбинацията кипне и варете в продължение на 5 минути при непрекъснато бъркане. На този етап карамелът ще бъде светъл. Ако се вари още малко, ще потъмнее.
Прибавете охладения желатин при крема сиренето и разбъркайте старателно. След това изсипете в тази смес и карамела, като отново разбъркате, но буквално направете 2-3 движения с лъжицата. Карамелът трябва да се смеси с крема, но не превръщайте в еднородна маса.
Разпределете равномерно върху основата от бисквити и масло, приберете десерта в хладилника за 4 часа.
Украсете по желание, в случая са използвани нарязани печени бадеми.
Добър апетит!