Дори и да не сте ги опитвали, сигурно сте чували за прочутите руски куличи - техният вариант на козунаците . Този сладък великденски хляб е изключително популярен в Русия и бившите съветски републики, а домакините там с удоволствие го приготвят за празника.
Руски куличи - най-сполучливото козуначено тесто
Продукти:
150 г захар
160 мл мляко
5 яйца
8 г суха мая или 30 г прясна
700 г брашно
10 г ванилова захар
70 г заквасена сметана със съдържание на мазнини 20-25%
130 г масло
1/3 ч.л. сол
100-120 г стафиди
За глазурата:
1 белтък
4 супени лъжици пудра захар (100 гр.)щипка лимонена киселина
Приготвяне:
Разтворете маята в леко затопленото прясно мляко. Изсипете малко брашно, така че да се получи консистенция като тесто за палачинки. Оставете на топло за 15-20 минути, покривайки с кърпа. Закваската трябва да се надигне двойно.
Разбийте яйцата в дълбока купа (отделете един белтък за глазурата). Добавете солта, кристалната захар и ванилията.
След това добавете заквасената сметана и маслото, което предварително сте разтопили и охладили. Изсипете всичко това в яйчената смес и разбъркайте внимателно.
Започнете да добавяте брашното на малки порции, което преди това сте пресяли поне два пъти. Омесете тестото и добавете стафидите, месейки.
Прехвърлете тестото върху плота и продължете с месенето. Потапяйте ръцете си в олио, за да не поеме много брашно тестото.
Подгответе си купа и я намажете с олио. В нея сложете тестото и го поставете на топло място, където няма течение. Оставете го за час и половина, като през това време трябва да се увеличи 2,5 пъти.
Когато тестото втаса, го върнете обратно на масата, премесете и разделете на три парчета, които поставете в намаслените форми за печене. Оставете го за половин час, за да напълни формите. Те трябва да са с по-високи стени, за да придобие куличът характерната си форма.
Включете фурната на 180 ° да загрее и поставете вътре козуначетата за около 45 минути (без вентилатор).
Готовите куличи оставете да изстинат малко и след това ги извадете от формата.
За глазурата разбийте белтъка и добавете постепенно пудрата захар. Не забравяйте да добавите щипка лимонена киселина. С готовия белтъчен сняг намажете горещите куличи и веднага поръсете с пудра захар. По желание може да оцветите глазурата или да поръсите отгоре ѝ с ядки или захарни пръчици.
Куличите запазват свежестта си дълго и с всеки ден стават по-вкусни!