В идеалния случай трябва да имате грозде без семки, но всеки вид грозде ще свърши работа...
Люто грозде в буркани е туршия със сладко-кисело-люти нотки. Състои се от грозде и люти чушки и се харесва на всички, които обичат пикантното.
Люто грозде в буркани
Продукти:
- 2 кг грозде
- дузина малки люти чушки
- 1 л вода
- 200 мл оцет (обикновен алкохолен)
- 3 супени лъжици захар
- 1,5 супени лъжици сол
- на върха на чаена лъжичка консервант
- черен пипер, дафинов лист, черен пипер
Забележка:
В зависимост от размера на буркана или съда, в който правите гроздова туршия, може да се получи кисела смес. Колкото по-добре подредите гроздовите зърна, тоест колкото по-малко пространство има между тях, толкова по-малко течност ще ви трябва.
Добавете люти чушки, колкото желаете, в зависимост от това дали използвате домашни дребни пеперони или екстра люти чушки, които вървят добре с грозде, поради отличителния си плодов аромат.
Снимка: YouTube
В идеалния случай трябва да имате грозде без семки, но всяко грозде е добре. Можете дори да смесите черно, червено, бяло, само че черното грозде ще оцвети светлото и ще има по-тъмен цвят. По-добре е да използвате грозде с по-тънка кожа.
Приготвяне:
Измийте гроздето и отстранете дръжките.
Загрейте водата и добавете към нея захар, сол и други подправки. Разбъркайте докато всичко се разтвори, свалете от котлона и когато изстине добавете оцет, мъничко консервант, разбъркайте и залейте гроздето, което сте поставили в чисти и стерилизирани стъклени буркани. Всичко трябва само да е потопено, тоест плодовете не трябва да се издигат над течността. Най-добре е накрая всичко да се покрие с решетка (като при туршия) и да се притисне, за да не изплуват гроздовите зърна.
Снимка: YouTube
Затворете съда и оставете да ферментира няколко дни. Използвайте при нужда. Заради решетката не е нужно да държите буркана в хладилника, достатъчно е на по-тъмно и хладно място.
Снимка: YouTube