50 гр. пълнозърнести бисквити
25 гр. масло, размекнато на стайна температура
За крема:
100 гр. гъсто кисело мляко
50 гр. прясно крема сирене (Маскарпоне)
75 гр. сметана
1 супена лъжица пудра захар
Заливка:
250 гр. ягоди
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица изцеден лимонов сок
Смелете бисквитите и ги смесете с размекнатото масло. Разпределете сместа в 3 десертни чаши и я притиснете добре с помощта на изпъкналата част от лъжицата. Поставете чашите във фризера, докато подготвяте останалата част от рецептата.
Смесете сметаната с пудрата захар и разбийте на твърд сняг. Смесете киселото мляко с прясното крема сирене (Маскарпоне) и добавете разбитата сметана. Внимателно объркайте всички съставки, докато се хомогенизират. Получения крем излейте върху приготвената подложка от бисквити и отново поставете в хладилника за около 1 час.
Междувременно нарежете ягодите на ситно и ги прехвърлете в тенджерка, добавете захарта и лимоновия сок и варете на ниска температура около 10 минути с постоянно разбъркване. Оставете сместа да се охлади, а след това я разпределете на равен слой върху крема в чашите. Върнете чашите отново в хладилника до поднасянето на чийзкейка.
Съвет:
Плодовете в заливката можете да замените с такива по желание, но към крема сиренето най-подходящи са по-киселите дребни плодове като череши, малини, къпини и всички видове горски плодове.