Кантарионът е известен лек за различни заболявания. Расте в пасища, ливади и скални рифове, а цъфти от май до август, в зависимост от климата.
Кантарионовото масло се приготвя от пресни билки.
Приготвя се със студено пресовано качествено масло от което най-често се препоръчва зехтин.
Оставете цветовете да престоят през нощта, а след това следвайте следната процедура:
1 Сложете ги в прозрачно стъклена бутилка и прибавете маслото.
2. Покрийте бутилката с марля и я стегнете с гума.
3 Оставете да престои 40 дни на слънце, от време на време проверявайки дали всички цветове са в маслото.
4. След четиридесетия ден, добре прецедете маслото цветовете през марля и намачкайте цветчета, за да пуснат от маслото, което са попили.
5 Съберете в тъмни бутилки и затворете добре.
6 Не оставяйте маслото да стои в хладилник.
Качественото кантарионово масло има тъмно червен цвят, понякога с виолетови нюанси.