1 кг. брашно + 50 гр. за оформяне
250 мл. олио
500 мл. чай от лайка
6 супени лъжици захар
1 кубче прясна мая (40 гр.)
1 пакетче ванилова захар
1/2 чаена лъжичка сол
кората от половин лимон
Съставки за плънката:
мармалад - около половин буркан
200 гр. смес от счукани орехи, мак, канела
100 гр. шоколад
1. Първо сварете чая - пригответе малко повече, може да се наложи да добавите. Захванете маята с малко топъл чай и захар. Брашното пресейте и в средата му поставете маята, олиото, солта поръсете по краищата, добавете настърганата лимонова кора, ванилията и омесете хубаво гладко тесто, добавяйки постепенно чай. Оставете го да втаса.
2. След като удвои обема си, разделете го на четири части, които разточете в правоъгълна форма. Всяка кора в единия край се разрязва на няколко места. Останалата половината намажете с мармалад, поръсете със смес от мак, орехи, канела и нарязан шоколад. Тестото навийте на руло, след това го хванете за двата края и усучете в противоположни посоки. Рулото ще се издължи, прегънете го на две и отново усучете.
3. Така направеното руло поръсете с едра захар и канела, завийте в тава и оставете да втасва около петнадесет минути. Печете на 200 градуса половин час.
Повторете с останалите части от тестото.