Жителка на канадския град Торонто започна да храни 18-месечното си бебе с щурци, тъй като те са отличен източник на протеини, съобщава Insider.
Тифани Лий, която пише статии за храна, подчертава, че по този начин е започнала да пести много пари от хранителни продукти.
Жената споделя, че за първи път е опитала насекоми по време на пътуване до Азия, влюбила се е в тях и е започнала да ги яде и у дома.
Когато дъщеря й пораснала достатъчно, за да консумира твърда храна, канадката решила да включи насекоми в менюто й.
Тифани открила, че щурците са доста евтин начин да осигури на рожбата си необходимото количество протеини. Така тя вече не харчи пари за говеждо, пилешко и свинско, а разходите й за хранителни стоки са спаднали от 250-300 на 150-200 долара на седмица.
Госпожа Лий казва, че само две супени лъжици прах от щурец осигуряват 100% от дневната нужда на детето й от протеини.
Щурците и другите насекоми са източник на висококачествен протеин, мастни киселини, микроелементи, витамини от група В и дори фибри, което влияе положително върху развитието на детето.
Детето на Тифани, от своя страна, с удоволствие опитва различни ястия от щурци, като хрупкави пръчици, палачинки и макарони със сирене.
В бъдеще жената планира да включи и други насекоми в менюто на семейството си.
Коментирайки решението на канадката, педиатричният диетолог Винъс Калами казва, че хранителните предпочитания започват да се формират в ранна детска възраст, а за бебета и малките деца положителните преживявания по време на хранене са ключови за изграждане на здравословна връзка с храната.
"В ранна възраст детето е особено възприемчиво към изследване на голямо разнообразие от храни – силен аргумент за въвеждане на насекоми отрано и изпреварване на всякакви негативни стереотипи относно яденето на буболечки", казва тя.
Според Калами консумацията им може да започне още на 6-месечна възраст.
"Насърчаваме родителите да слагат и бебето на масата и да споделят семейната храна, веднага щом то е готово да започне да яде твърди храни.
Тя обяснява, че от съображения за сигурност щурците могат да бъдат "модифицирани" до безопасна форма или консистенция. Например, може да добавите смлени щурци към топлите каши или да ги смесите с пюретата и пасираните храни.