Слънчогледовата тахан халва се прави от слънчогледови семена. Те са богати на витамин В1, поради това и продуктът е полезен за хора, страдащи от заболявания на нервната и сърдечно-съдовата системи.
Освен това, слънчогледовата халва съдържа витамин F1, който предпазва кръвоносните съдове от плаки, нормализира кръвообращението, допринася за укрепването на стените на кръвоносните съдове и подобрява състоянието на косата, кожата и ноктите.
Халвата е също източник на витамини В, който бори безсънието и депресиите, витамин Д е нужен за усвояването на калция и за заздравяване на костите и витамин Е предпазващ от преждевременно стареене.
Моята майка просто обожава този ориенталски деликатес, наречен халва, но купувайки го от магазина, никога не се знае точно какво е включено в състава му. Ето защо, тя започна да рови в Интернет и в готварските книги, за да търси рецепта за приготвяне на халва в домашни условия. А моето любопитство се изостри и аз гледах с интерес какво ще излезе от това. За моя изненада се получи най-вкусната халва, която някога бяхме опитвали.
Слънчогледова тахан халва
Необходими продукти:
. слънчоглед (белен) – 500 грама
. брашно – 320 грама
. захар – 200 грама
. вода – 125 мл
. слънчогледово олио – 160 мл
Начин на приготвяне:
. Изпечете семената и ги смелете в машинка за мелене на кайма.
. Препечете и брашното в тиган без мазнина, да стане златисто кафяво.
. Смесете брашното и слънчогледовите семена.
. Поставете водата в тенджера и я поставете на котлона, добавете захарта и варете 10 минути след завиране, за да се достигне средна гъстота.
. Смесете в блендер семената със сиропа и добавете олиото.
. Разбивайте докато се получи смес с еднородна консистенция и я изсипете във форма, която предварително сте покрили с фолио, изравнете и натиснете надолу.
. Отгоре поставете плосък капак и притиснете с някаква тежест, за да се пресова.
. Сложете в хладилник и оставете да престои в продължение на 5 часа.
Халвата е готова!