2 1/4 ч.л. активна суха мая
1 чаша топла вода
1 ч.л. захар
2 чаши брашно (фино, за хляб)
1 чаша универсално брашно
2 ч.л. сол
1/2 чаша разтопено масло
2/3 чаша сирене Пекорино Романо, настъргано (може кашкавал)
3 с.л. пресен магданоз, нарязан
5 главички дребен лук, нарязани
10-тина листенца босилек, нарязан
5 скилидки чесън, счукан
сол и черен пипер на вкус
1 чаша сос Маринара или готов сос за пица
Загрейте фурната на 190 градуса. В купа смесете двата вида брашно и солта. Оставете настрана.
Смесете маята с водата в купата на миксера и сложете приставките за тесто. Разбийте добре и оставете за няколко минути, докато се активира. Добавете захарта и разбъркайте бързо. Прибавете брашнената смес на порции, като обирате добре стените на купата и продължавате да разбивате. Месете с миксера за 5-6 минути, докато тестото се събере на голяма топка. Извадете го и прехвърлете в намаслена купа. Оставете да втаса за 60 минути на топло. След час махнете тестото от купата и нарежете на малки късчета (около 1,5-2 см.). Поръсете ги с брашно, за да не залепнат едно за друго.
Намазнете и набрашнете 6 формички за мини-кексчета (може да използвате и една по-голяма форма за кекс с дупка). Разтопете маслото в купа. Смесете сиренето, подправките, солта/пипера и чесъна в голяма купа. Добавете разтопеното масло и разбъркайте добре с лъжица. Потапяйте нарязаните късчета от тестото в сместа, като се стараете да се покрие от всички страни. Започнете да редите късчетата плътно в приготвените кексови формички (първо едно до друго, а след това – и на втори пласт), докато запълнят около 3/4 от обема на формите. Оставете ги да втасват за 30-тина минути. Поставете формичките във фурната и изпечете за 25-30 минути, докато хлябът и сиренето станат златисто-кафяви. Поднесете с топъл сос Маринара или сос за пица.