Майстори на агнешкото предупреждават: Това е осмият смъртен грях при печене на агнешко, как да не го допуснете!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Майстори на агнешкото предупреждават: Това е осмият смъртен грях при печене на агнешко, как да не го допуснете!
Майстори на агнешкото предупреждават: Това е осмият смъртен грях при печене на агнешко, как да не...
71197
Източник: Блиц
Майстори на агнешкото предупреждават: Това е осмият смъртен грях при печене на агнешко, как да не го допуснете!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Традицията на великденското чеверме се свързва с легендата, че в деня на Възкресението на Исус в жертва е било принесено агне. В изпичането му има особен дух.

Да прегориш агнешкото е осмият смъртен грях, твърдят най-добрите майстори. За тях е въпрос на чест да приготвят празничното ястие както подобава. Затова спазват няколко златни правила, за да си нямат ядове навръх Великден. 

За хубавото изпичане на агнешкото са нужни минимум 5 часа. Добре е обаче в края на втория час тавата да се извади и да се огледа месото. Ако се наложи, агнето може да се обърне. Освен това никога не оставяйте тавата без вода. Рискувате да ядете подметка, а не сочно месо. 

Не прекалявайте с подправките. Агнешкото е вкусно и само осолено. Не купувайте съвсем младо животно. Ако можете да избирате, спрете се по-скоро на шиле, отколкото на сукалче, съветват майсторите. Друга тънкост е животното да бъде заколено и изчистено 24 часа преди изпичането, за да може месото да се отцеди. 

Голяма тънкост е приготвянето на агнешко чеверме. Изкорменото и измито под течаща вода агне се подсушава и се натърква добре със сол. Коремният отвор се зашива и се набожда на дървен шиш. Той се закрепва на два чатала и се върти бавно на 25-30 см от жарта. Пече се така около 3-4 часа. 

По време на печенето агнето се намазва от време на време с набодена на пръчка лой. По този начин се предпазва да не прегори. Ще познаете, че агнешкото чеверме е опечено, като при набождане на месото около плешката излиза бял сок.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft