Истински майсторлък си е правенето на сармички! И до днес помня, как баба ги завиваше като бебенца в лозовия лист, а после си облизвахме пръстите. Днес ви предлагам да опитате тези чудни лозови сармички по родопски - както всички знаем, родопчанки са известни със своите засукани гозби, а лозовите сармички са сред най-големите им специалитети.
Лозови сармички по родопски
Продукти:
лозови листа (замразени или от буркан)
500 гр.ориз
200 гр.телешко месо (най-добре домашно, но може и готово смляно)
1 глава лук
джоджен
чубрица
сол
черен пипер
доматено пюре - 2 с.л.
олио
Приготвяне:
Първо измийте изчистения ориз, докато водата стане бистра. Към него добавете месото, по възможност да има натурална мазнина с него, понеже оризът обича много мазнина. Ако нямате домашно месо, просто добавете повече олио.
Обелете и нарежете лука на ситно, добавете го заедно с доматеното пюре към сместа с ориз и кайма, и овкусете с малко джоджен, чубрица, сол и черен пипер - на вкус.
Объркайте всичко добре добре и навийте сармите - първо прихлупете страничните части на листото, а след това - горната и долната, така че да се получи нещо като повито бебенце. Ако не умеете да завивате сарми, на пазара вече има машинки , които могат да ги свиват вместо вас.
В средно голяма тенджера изсипете на дъното олио. Подредете навитите сармички прави, а после направете отгоре още един ред, докато свърши сместа.
Най-отгоре поставете дълбока чиния с дъното нагоре, за да притисне сармичките и да не се разпилеят, докато се варят. Налейте вряла вода до покриване на сармите. Оставете ги да заврат, а когато кипнат, намалете котлона и ги оставете да къкрят на слаб огън, докато водата изври.
Поднесете сварените сармички с домашно кисело мляко.