Майсторката си личи по сармичките, а от родопчанки по-големи майсторки няма - Сармички по родопски:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Майсторката си личи по сармичките, а от родопчанки по-големи майсторки няма - Сармички по родопски:
Майсторката си личи по сармичките, а от родопчанки по-големи майсторки няма - Сармички по родопски:
16925
Източник: gotvach.bg
Майсторката си личи по сармичките, а от родопчанки по-големи майсторки няма - Сармички по родопски:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Истински майсторлък си е правенето на сармички! И до днес помня, как баба ги завиваше като бебенца в лозовия лист, а после си облизвахме пръстите. Днес ви предлагам да опитате тези чудни лозови сармички по родопски - както всички знаем, родопчанки са известни със своите засукани гозби, а лозовите сармички са сред най-големите им специалитети.

Ето и рецептата за родопски сармички :

Лозови сармички по родопски

Продукти:

лозови листа (замразени или от буркан)

500 гр.ориз

200 гр.телешко месо (най-добре домашно, но може и готово смляно)

1 глава лук

джоджен

чубрица

сол

черен пипер

доматено пюре - 2 с.л.

олио

Приготвяне:

Първо измийте изчистения ориз, докато водата стане бистра. Към него добавете месото, по възможност да има натурална мазнина с него, понеже оризът обича много мазнина. Ако нямате домашно месо, просто добавете повече олио.

Обелете и нарежете лука на ситно, добавете го заедно с доматеното пюре към сместа с ориз и кайма, и овкусете с малко джоджен, чубрица, сол и черен пипер - на вкус.

Объркайте всичко добре добре и навийте сармите - първо прихлупете страничните части на листото, а след това - горната и долната, така че да се получи нещо като повито бебенце. Ако не умеете да завивате сарми, на пазара вече има машинки , които могат да ги свиват вместо вас.

В средно голяма тенджера изсипете на дъното олио. Подредете навитите сармички прави, а после направете отгоре още един ред, докато свърши сместа.

Най-отгоре поставете дълбока чиния с дъното нагоре, за да притисне сармичките и да не се разпилеят, докато се варят. Налейте вряла вода до покриване на сармите. Оставете ги да заврат, а когато кипнат, намалете котлона и ги оставете да къкрят на слаб огън, докато водата изври.

Поднесете сварените сармички с домашно кисело мляко. 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft