Едно от задължителните ястия на великденската трапеза е дроб сармата, задължително от агнешко. Даже да не може да си позволите да купите агнешко месо, то комплекта дреболийки за дроб сарма е евтин и достъпен.
Ако сте имали баба на село, със сигурност помните онзи аромат и чудния вкус на селската дроб сарма.
Майсторлъшка дроб сарма
Продукти:
• ориз - 500 г обикновен
• агнешки дреболии - 300 г
• лук - 2 глави
• олио - 100 г
• сол - 1 с.л.
• черен пипер - 1 ч.л.
• лют червен пипер - 1 ч.л.
• магданоз - няколко стръка
• девесил - няколко стръка
Начин на приготвяне:
Дреболиите се почистват, нарязват на ситно и пържат с наситнен лук. Към тях се добавя оризът и около литър и половина вода.
Ястието се овкусява с подправките и се поставя във фурната.
Тайната на баба е преди да извади тавата от фурната, да поръси обилно дроб сармата с пресен магданоз и девесил. Ястието се разбърква и се запича за още няколко минути, докато не хване златиста коричка.
Ако желаете, може да си приготви и заливка - същата, с която заливате и мусаката.
Така баба приготвяше своята дроб сарма и вкусът й ще се помни вечно.
Да ви е сладко!