Уханията на Великден са истински букет от удоволствия - започваме с дъхавия козунак на закуска, продължаваме с упойващата миризма на агнешко, разнасяща се от фурната и продължаваме с невероятното ухание на агнешката дроб-сарма , която е задължителен елемент от празничната трапеза. Днес ще ви покажем рецептата за майсторлъшка дроб-сарма , изпълнена по всички закони на традицията.
Майсторлъшка дроб-сарма
Продукти:
1 бр.агнешки комплект
300 гр.ориз
4 връзки пресен лук
1 връзка пресен чесън
1 връзка джоджен
черен пипер
червен пипер
магданоз
За заливката:
2 яйца
1 кофичка кисело мляко
3 с.л.брашно
1 ч.л. сода
Приготвяне:
Измийте много добре дреболиите и ги сварете. Запазете бульона от варенето.
В дълбок тиган с мазнина задушете нарязаните ситно лук и чесън и към тях добавете дреболиите и измития ориз. Поръсете плънката с джоджен, черен и червен пипер на вкус, нарязан пресен магданоз. Залейте от дреболиите и прехвърлете в тавичка. Сложете ястието да се пече на 180 градуса до готовност на ориза.
Малко преди да е готово, го залейте със смес от разбитите яйца, киселото мляко, содата и сол на вкус. Допечете до златиста коричка.