110 гр. макарони (пене ригате), за предпочитане пълнозърнести
600-700 гр. патладжани (необелени), нарязани на парчета около 2-2,5 см.
2 червени пиперки (1 жълта и 1 оранжева) почистени от семето и нарязани на парчета около 2 см.
5 с.л. зехтин
морска сол и черен пипер
½ глава червен лук, нарязан
½ ч.л. червен пипер
1 консерва от около 800 гр. червени домати
1½ с.л. смлян пресен майоран + още малко за гарниране
1/3 чаша разполовени и почистени от костилката маслини Каламата
2 с.л. отцедени каперси
1½ чаша сухо бяло вино
¼ чаша натрошено козе сирене
смлян пресен майоран или босилек
Сложете решетката на най-долна позиция във фурната и загрейте на 200 градуса. Смесете нарязаните патладжан и чушки в голяма купа, добавете 3 с.л. от мазнината и объркайте, за да покрие зеленчуците. Поръсете със сол и пипер. Подредете зеленчуците на един пласт върху голяма тавичка със скара. Изпечете във фурната докато омекнат и започнат да покафеняват отдолу, като разбъркате след около 12 минути - общо около 25 минути печене. Извадете от фурната.
Междувременно загрейте останалите 2 с.л. олио в съд на умерен огън. Добавете лука и червения пипер и задшуете, докато лукът започне да покафенява, като бъркате периодично - около 6 минути. Добавете доматите, заедно със сока, както и 1½ с.л. от майорана. С лъжица надробете доматите. Гответе на бавен огън, докато сосът се сгъсти и ароматите се смесят, разбърквайки често, за около 25 минути.
Прибавете патладжаните и чушките, маслините и каперсите към соса. Объркайте и виното и оставете сместа да закъкри. Подправете на вукс със сол и пипер.
Докато приготвяте соса, сварете макароните:
Напълнете голяма тенджера с подсолена вода до 2/3 от обема й и оставете да заври. Сложете вътре макароните, разбъркайте добре и гответе, докато омекнат, но са все още ал денте - около 11 минути.
Запазете 1/2 чаша от течността на макароните, след това ги отцедете. Сложете макароните в соса и разбъркайте, за да се покрият добре, като добавите и от водата на макароните, ако е необходимо да се разреди сосът. Прибавете натрошеното сирене и объркайте, колкото да почне да се размеква то. Разпределете пастата по порциите и поръсете с майоран/босилек. Поднесете ястието топло.