Македонска Комат-баница: само от уханието мигом огладняваш, а опиташ ли, няма спиране!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Македонска Комат-баница: само от уханието мигом огладняваш, а опиташ ли, няма спиране!
Македонска Комат-баница: само от уханието мигом огладняваш, а опиташ ли, няма спиране!
1001
Източник: За Жената
Македонска Комат-баница: само от уханието мигом огладняваш, а опиташ ли, няма спиране!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази Комат баница ще ви плени още с аромата си, докато се зачервява във фурната. А опитате ли първото парченце, няма да усетите как сте излапали половината! Всъщност на вкус много напомня любимия на много българи зелник, но приготвянето и оформянето му са малко по-различни от това, с което сме свикнали. Ето какво ви трябва като продукти за невероятната Македонска Комат-баница :

Македонска Комат-баница

Продукти:

  • 1 пакетче суха мая (или 1/2 кубче прясна)
  • 2 чаени лъжички захар
  • 2 чаени лъжички сол
  • 600 мл топла вода
  • 1 кг брашно
  • 100-150 г маргарин или масло на стайна температура

Плънка:

  • нарязано кисело зеле и шунка (но може да я направите с праз, спанак, сирене, кайма...)

комат баница

Снимка: YouTube

Приготвяне:

Разтворете маята в хладката вода със захарта и оставете да се активира за 5-10 минути.

С постепенно добавяне на брашното, размесено със солта, се замесва средно тесто, което не лепне по ръцете. Оставя се покрито да удвои обема си, половин час.

месене тесто

Снимка: YouTube

втасало тесто

Снимка: YouTube

Намачкайте го малко и го разделете на 2 части. Разточете кора (5 мм) с точилка и намажете цялата с масло и я нарежете на лъчи като слънце. Сгънете парчетата едно върху друго в средата.

кора на части

Снимка: YouTube

Получената "топка" надиплено тесто намажете с олио и отново разточете на кора.

топка тесто

Снимка: YouTube

Слага се в голяма тава от фурната, застлана с хартия за печене. Разтегнете го още с ръце и повдигнете краищата.

тесто с борд

Снимка: YouTube

Разпределете плънката върху кората, да покрие цялата повърхност. Повторете процедурата с второто тесто (разточване, разрязване, сгъване и отново разточване), след което с разточената втора кора покрийте плънката и завършете с "къдрички" отстрани, повдигайки ръбовете на тестото и завивайки ги навътре, за да затворите баницата.

плънка зелник

Снимка: YouTube

борд баница

Снимка: YouTube

Пече се 25-30 минути в предварително загрята фурна на 180-190 градуса.

македонска комат баница

Снимка: YouTube

Изпечената и още гореща баница напръскайте с вода и завийте с кърпа, за да се задуши 10-тина минути.

изпечена баница

Снимка: YouTube

парче комат баница

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft