Тази Комат баница ще ви плени още с аромата си, докато се зачервява във фурната. А опитате ли първото парченце, няма да усетите как сте излапали половината! Всъщност на вкус много напомня любимия на много българи зелник, но приготвянето и оформянето му са малко по-различни от това, с което сме свикнали. Ето какво ви трябва като продукти за невероятната Македонска Комат-баница :
Македонска Комат-баница
Продукти:
- 1 пакетче суха мая (или 1/2 кубче прясна)
- 2 чаени лъжички захар
- 2 чаени лъжички сол
- 600 мл топла вода
- 1 кг брашно
- 100-150 г маргарин или масло на стайна температура
Плънка:
- нарязано кисело зеле и шунка (но може да я направите с праз, спанак, сирене, кайма...)
Снимка: YouTube
Приготвяне:
Разтворете маята в хладката вода със захарта и оставете да се активира за 5-10 минути.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Намачкайте го малко и го разделете на 2 части. Разточете кора (5 мм) с точилка и намажете цялата с масло и я нарежете на лъчи като слънце. Сгънете парчетата едно върху друго в средата.
Снимка: YouTube
Получената "топка" надиплено тесто намажете с олио и отново разточете на кора.
Снимка: YouTube
Слага се в голяма тава от фурната, застлана с хартия за печене. Разтегнете го още с ръце и повдигнете краищата.
Снимка: YouTube
Разпределете плънката върху кората, да покрие цялата повърхност. Повторете процедурата с второто тесто (разточване, разрязване, сгъване и отново разточване), след което с разточената втора кора покрийте плънката и завършете с "къдрички" отстрани, повдигайки ръбовете на тестото и завивайки ги навътре, за да затворите баницата.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Пече се 25-30 минути в предварително загрята фурна на 180-190 градуса.
Снимка: YouTube
Изпечената и още гореща баница напръскайте с вода и завийте с кърпа, за да се задуши 10-тина минути.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!