Ние си имаме нашата лютеница, а македонците правят Пинджур - същите продукти, но в малко по-различни пропорции и съответно с различен краен резултат. Получава се много вкусна зимнина, идеална на филийка или като гарнитура към различни месни и безмесни ястия.
Пинджур (македонска лютеница)
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 2,5 кг чушки
- 2,5 кг домати
- 1 кг патладжан
- няколко люти чушки по желание
- пресен магданоз
- 3-4 скилидки чесън
- 350 мл олио
- сол и захар
- 200 мл винен оцет
ПРИГОТВЯНЕ:
Изпечете чушките, доматите и патладжаните, след което ги обелете и нарежете на кубчета. Накъсайте чушките на тънки лентички.
В широка и дълбока тенджера сипете олиото, оцета и доматите, добавете по една лъжица захар и сол. Гответе, докато водата се изпари, 50-60 минути.
Снимка: YouTube
След това добавете чушките и патладжаните, след което продължете да готвите.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Накрая добавете чесъна и ситно накълцания магданоз. Разбъркайте всичко да се смеси добре.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Насипете сварения пинжур в топли и предварително стерилизирани буркани. След това ги затворете добре и ги сложете отново във фурната на 90 градуса за 1 час. Изключете фурната и оставете бурканите вътре за една нощ.
Снимка: YouTube
След това бурканите се поставят на тъмно и студено място, заедно с останалата зимнина.
Да ви е сладко!