Македонска сеченица - старинна рецепта за чудо и приказ! Хем е баница, хем е питка, дваж по-вкусна и от двете!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Македонска сеченица - старинна рецепта за чудо и приказ! Хем е баница, хем е питка, дваж по-вкусна и от двете!
Македонска сеченица - старинна рецепта за чудо и приказ! Хем е баница, хем е питка, дваж...
230179
Македонска сеченица - старинна рецепта за чудо и приказ! Хем е баница, хем е питка, дваж по-вкусна и от двете!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази вкусотия от маслено тесто и сирене ще се разграби още гореща от трапезата - всички обожават домашната сеченица  заради невероятния й вкус, аромат и мекота. Ако искате да опитате нещо наистина прекрасно, запишете си рецептата за Сеченица по старинна рецепта :

Сеченица по старинна рецепта

Необходими продукти:

550-600 гр.

брашно

200 мл хладка вода

20 гр. прясна мая

1 ч. л. захар

5 с. л. олио (50 мл)

2 яйца

1 пълна чаена лъжичка сол (зависи от сиренето, на вкус)

100 г масло или маргарин

250 г твърдо сирене

кисело мляко за намазване и сусам за поръсване

сеченица рецепта

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се слагат 200 мл хладка вода, 20 г прясна мая, 1 ч.л. захар и малко брашно. Разбъркайте, за да се смесят съставките, след което оставете на топло място за около 10 минути, за да се активира маята.

В активираната мая добавете две яйца, 50 мл олио, 1 чаена лъжичка сол или според солеността на сиренето (ако не е достатъчно, добавете още половин чаена лъжичка сол).

Разбъркайте до изравняване на съставките, след което постепенно започнете да добавяте 550-600 г брашно. Разбъркайте тестото първо с лъжица, а след това на ръка, докато спре да лепне. Омесеното тесто се оставя покрито да почине 10-15 минути.

Разтопете 100 г масло и натрошете на ситно 250 г твърдо сирене. След 10-15 минути разделете тестото на 10-12 топки. Всяка топка разточете на кора с големината на тавата, намажете я с разтопено масло и поръсете със сирене.

сеченица със сирене

Поставете нова топка на плота и повторете процедурата. Всеки път, когато слагате нова кора върху другите, притискайте малко краищата, а след това цялата "питка". След това разточете леко получения диск от кори. Последната кора не намазвате с мазнина.

Намажете тава с диаметър № 32-34 с масло, след което прехвърлете тестото в него и го намажете още малко, като го потупвате с длани. Нарежете на кубчета или триъгълници. Покрийте го и го оставете да почине за 15 минути.

сеченица в тава

След това намажете с кисело мляко и отгоре поръсете със сусам. Пече се около половин час в загрята фурна на 200 градуса до приятен загар. 

домашна сеченица

домашна сеченица със сусам

питка сеченица

Може да приготвите сеченицата и без сусам, не е по-малко вкусна:

сеченица със сирене

сеченица парчета

Можете да гледате цялата процедура във видеото:

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft