Македонска суканица със сирене - баба ми така я правеше, така я правя и аз:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Македонска суканица със сирене - баба ми така я правеше, така я правя и аз:
Македонска суканица със сирене - баба ми така я правеше, така я правя и аз:
8721
Източник: За Жената
Македонска суканица със сирене - баба ми така я правеше, така я правя и аз:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Македонска суканица със сирене - върхът на всички баници. Ако не вярвате, опитайте тази рецепта, която знам от моята баба (тя беше от македонския край).

И до днес си точа корите като нея и досега не съм имала провал в резултата. Споделям и с вас любимата рецепта в къщи. Ето какво ви трябва:

Македонска суканица със сирене

Необходими съставки:

  • 600 гр. брашно + още малко за месене
  • 3 яйца
  • 250 мл студена вода
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 10 гр. прясна мая

За плънката:

  • 500 г овче сирене
  • 100 г разтопено масло или маргарин

За заливката:

  • 3 яйца
  • 200 мл прясно мляко
  • 1 супена лъжица захар

Приготвяне:

Сложете натрошената мая, солта и захарта в купа за смесване. Добавете вода малко по малко и бъркайте, докато маята се разтвори напълно, след което накрая добавете цялата вода.

Яйцата се разбиват настрани и се слагат в сместа. След това малко по малко добавете брашното и бъркайте до получаване на лепкаво тесто.

Поставете тестото върху добре набрашнена повърхност (ако е необходимо добавете още брашно) и месете около 5-6 минути, докато се получи гладко, еластично тесто.

еластично тесто

Снимка: YouTube

Поставете тестото в намазнена купа и покрийте с кухненска кърпа да почине за 40 минути. След това разделете на 5 топки.

5 топки тесто

Снимка: YouTube

Всяка топка се разточва на кора с диаметър 25см. Намазваме с разтопено масло и слагаме натрошено сирене. Кората се навива като руло.

кора със сирене

Снимка: YouTube

навиване баница

Снимка: YouTube

След това малко разтягаме рулото и го усукваме като при изцеждане на кърпа.

усукана кора

 

Снимка: YouTube

В намаслена тава с диаметър 30 см нареждаме спираловидно рулата, като започваме от средата, правим кръг и където свършва едната кора слагаме друга и така редим до края. Оставяме малко разстояние между корите, защото ще нараснат при втасването. Баницата се оставя покрита на топло да престои още 15-20 минути.

баница втасване

Снимка: YouTube

Загрейте фурната на 180 градуса, пригответе заливката отделно. Разбийте яйцата с вилица или телена бъркалка. Към тях добавете млякото и захарта, разбъркайте добре и залейте баницата.

баница заливка

Снимка: YouTube

Пече се около 40-45 минути, като когато е готово се покрива с кърпа и се оставя да изстине за 10-15 минути.

изпечена баница

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

македонска суканица

Снимка: YouTube

парче суканица

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft