Днес ще ви представим една изключително вкусна рецепта за мекици . Родината ѝ е Македония, а както е известно, там мекиците са на особена почит.
Македонски мекици
Продукти:
1 яйце
200 мл топла вода
1 ч.л. суха мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. олио
пресято брашно, колкото поеме
олио за пържене
Приготвяне:
В топлата вода разтворете маята със захарта и 1-2 лъжици от пресятото брашно. Оставете покрита да шупне хубаво.
След това добавете към шупналата мая разбитото яйце, олиото и солта, и разбъркайте хубаво.
Започнете постепенно да добавяте пресятото брашно, докато се получи топка лепкаво тесто.
Покрийте тестото с фолио или кърпа и оставете да втасва на топло 1 час.
Налейте повечко олио в тиган и оставете да нагрее добре. С добре намаслени ръце късайте топчета от тестото и разтягайте максимално, след което изпържете мекиците от двете страни до червена коричка.
Да ви е сладко!