Малкият ми хитър трик: Винаги пускам кубче лед в тигана, когато пържа яйца:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Малкият ми хитър трик: Винаги пускам кубче лед в тигана, когато пържа яйца:
151574
Снимков материал: pixabay.com
Малкият ми хитър трик: Винаги пускам кубче лед в тигана, когато пържа яйца:

Нашето семейство отдавна е скептично настроено към незалепващите покрития на съдовете. Имаше (и все още има) толкова много слухове за тях, че понякога те е страх не само да не ги надраскаш, но и изобщо да ги пипнеш с шпатула. Най-удивителното е, че за да не загори храната, трябва да прибягвате до трикове дори когато използвате тигани с тефлон.

Както се оказа, незалепващото покритие не спасява от прегаряне, а само от залепването на храната по повърхността. И това се вижда най-добре в този пример с най-обикновените бъркани яйца. В тази статия ще научите защо винаги слагам кубчета лед в тигана всеки път, когато пържа яйца .

кубче лед в тигана

Пържене с лед

В миналото, когато правех омлет или бъркани яйца, винаги се сблъсквах с проблема с равномерното изпичане. Харесва ми, когато белтъкът е равномерно изпечен отгоре, отдолу не загаря, а жълтъците остават течни.

неравномерно пържене

Това обаче е невъзможно, поне на мен никога не ми се е получавало - или изгаря отдолу, или остава сурово отгоре, или пък жълтъкът се втвърдява напълно. Някои решават проблема като сложат капак и намалят температурата, но това значително забавя времето за готвене, а сутрин имаш най-много 10-тина минути за приготвяне на закуската.

Е, аз открих своя трик за равномерно приготвяне на яйцата, при това за нула време - просто пуснете кубче лед в тигана!

шепа лед

Как да гарантираме, че яйцето няма да загори

И това се отнася не само за бърканите яйца, но и за други пържени храни. Омлети, кюфтета, пържоли, риба и дори чийзкейкове попадат в тази категория. Това важи особено за ястия, които са известни с това, че нямат време да се изпекат отвътре.

Ако добавите малко вода и покриете тигана с капак, пространството вътре ще се запълни с пара и процесът на готвене ще се ускори. Самото ястие няма да изгори по този начин и ще започне да се готви по-равномерно: отдолу - благодарение на тигана, отгоре - поради ефекта на парата.

Защо лед? Проблемът е в несъвместимостта на вода и масло. По-точно вода и врящо олио. Вероятно сте чували за този експеримент по физика повече от веднъж и може би дори сте го виждали. Ако добавите малко вода към горещ тиган с олио, то веднага започва да съска, да пука и рискувате изгаряне.

Първо, това е доста опасно. Второ, малко хора искат да мият печка, опръскана с мазнотия. Вместо това просто вземете кубче лед и го поставете върху пържените яйца. Водата ще започне да се изпарява равномерно с минимален контакт със самото олио.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft