Малкият трик за копринено мек и пухкав кекс - сложете това в тестото и удоволствието ще е двойно!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Малкият трик за копринено мек и пухкав кекс - сложете това в тестото и удоволствието ще е двойно!
Малкият трик за копринено мек и пухкав кекс - сложете това в тестото и удоволствието ще е двойно!
255023
Малкият трик за копринено мек и пухкав кекс - сложете това в тестото и удоволствието ще е двойно!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Това е най-мекият и ароматен кекс със смлени орехи и тайната съставка, която го прави невероятно мек и пухкав - ванилов пудинг. Ще се насладите на всяка хапка от тази вкусотия по рецепта на Ивана. Когато го приготвя, всички са възхитени от вкуса, дори приятелите ми от чужбина. Причината е в копринено меката му и богата текстура, която се дължи именно на пудинга.

Ето какво ви трябва:

Пухкав кекс с ванилов пудинг

Продукти: (Съставките се измерват с чаша от 200 мл):

  • 4 яйца
  • 1 чаша захар
  • 1 ванилова захар
  • 1 чаша олио
  • ½ чаша кисело мляко
  • ½ чаша прясно мляко
  • 2 чаши брашно
  • 1 ванилов пудинг от 40 г (не трябва да се вари)
  • 1 бакпулвер (10 г)
  • 1 чаша смлени или счукани орехи

За намазване на формата:

  • 30 г маргарин/масло или 2 с. л. олио и малко брашно

Формата се намазнява добре отдолу и отстрани, а ако е оребрена, се внимава и за всеки ъгъл. След това се поръсва с брашно, с потупване по формата то се разпределя по всички ъгли, за да поеме брашното, а излишното се изтръсква.

Приготвяне: 

Още в началото включете фурната да загрява на 180 градуса, защото сладкишът се приготвя много бързо. В по-дълбока купа счупете яйцата и ги разбийте на пяна (не е нужно да отделяте белтъците).

разбиване на яйца

Разбийте с миксер за 5-6 минути, след това започнете постепенно да добавяте захарта и ваниловата захар, след което продължете да разбивате още няколко минути, докато се разтопи напълно и сместа стане гъста и кремообразна.

смес за кекс

пухкаво тесто

След това добавете една чаша олио, половин чаша кисело мляко и половин чаша прясно мляко. Разбъркайте с лъжица или шпатула до гладкост. След това добавете сухите съставки: брашно, пудинг и бакпулвер.

сухи съставки в кекса

Разбъркайте бавно с лъжица, докато получите равномерна хомогенна смес. Към тази смес добавете една чаша ситно смлени орехи (можете да смесите смлени орехи и лешници или микс от различни ядки по ваш вкус).

Разбъркайте още малко, след което изсипете получената смес в предварително приготвената форма за кекс и печете около 40-60 минути на 180 градуса. Изпеченият кекс се оставя малко да се охлади, след което се изважда от формата и се поръсва с пудра захар.

форма за кекс с тесто

кекс във фурната

Също така по желание можете да го залеете с шоколадова глазура или плодова глазура, или т.нар. роял айсинг (разбит белтъчен сняг с пудра захар до желаната плътност).

кекс с пудра захар

Да ви е сладко!

кекс с пудинг

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft