Рожковът е изключително лечебен и в никакъв случай не трябва да го пренебрегваме.
СЪДЪРЖА: прости захари 13% (фруктоза, малтоза и глюкоза); захароза 20%; нишесте 35%; пектин 3%; протеини 4%; полизахариди 3%
Витамини: A, B, B2, B3 и D. Минерали: калций 36%, калий 24%, фосфор и магнезий. Ел. микроелементи: желязо, манган, барий, мед и никел
Рожковът се използва в храната повече от 4 хилядолетия, а лечебните му свойства са използвани от почти всички древни цивилизации.
Смята се, че рожковът е бил част от основната диета на Йоан Кръстител, откъдето идва и немското наименование на рожкова - Johannisbrot, което означава "хлябът на Йоан".
В древността семената на рожкова са служили като мерна единица за злато, тъй като, независимо от условията на съхранение, семето винаги тежи 0,18 грама.
ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА РОЖКОВА:
Предотвратява храносмилателни проблеми, намалява лошия холестерол, понижава кръвната захар, стимулира отхрачването и помага при астма, укрепва имунитета, действа срещу алергии, защитава здравето на сърцето и кръвоносните съдове и укрепва костите
Днес рожковът има широка гама от приложения. Има естествено сладък вкус и много ароматна миризма, така че се използва като заместител на какаото при приготвянето на торти и сладкиши.
Освен това рожковът има по-ниска калоричност от шоколада (с 2/3) и не съдържа оксалова киселина, която е една от причините за акне при младите хора.
Освен заместител на какаото, рожковът може да замести и кафето. Хората, при които кофеинът причинява различни неразположения като тревожност, тахикардия и високо кръвно налягане или имат диабет, би било най-добре да пият топла напитка от рожков вместо кафе.
Хората с диабет трябва да ядат семена от рожков сутрин и вечер. При консумация на 15 g рожков дневно за период от 4 седмици се наблюдава намаляване със 7% на общия холестерол и 11% на LDL (лошия) холестерол.
Лечение: сутрин на гладно една чаена лъжичка смлян рожков се разтваря в устата и след това се поглъща. Рожковът премахва излишните мазнини от тялото, затова се препоръчва и при отслабване. Благодарение на калций и фосфор, рожковът намалява риска от остеопороза.
Брашното от рожков съдържа дъбилни вещества, има антиалергични и антивирусни свойства. Рожковът се свързва с токсините от червата и ги изхвърля, като същевременно създава защитен слой върху стените на червата.
Ето защо рожковът се препоръчва при гадене и диария. Проблемите с изпражненията изчезват само за два дни след терапия с рожкови.
ЛЕК ПРОТИВ ДИАРИЯ:
20-30 грама смлян рожков се смесва с чаша хладка вода или мляко, след което се добавя щипка ръжено брашно. Разбъркайте добре и пийте три пъти на ден.
СРЕДСТВО ПРОТИВ ПОВРЪЩАНЕ:
1 чаена лъжичка смола от рожков, смесена с чаша вода до разтваряне. Изпива се вечер преди лягане.
Рожковът има формата на шушулка, с тъмнокафяви семки, приятен и сладък вкус, напомнящ на шоколад.
В Древен Египет се използва като подсладител и храносмилателна добавка, а по време на Гражданската война в Испания се използва в борбата срещу глада.
Рожковът е богат на витамини А, В1, В2, В3, В6, В9, С и Е. Благодарение на това те подобряват правилния метаболизъм, изграждат тъкани и позволяват на тялото да използва по-добре енергията от въглехидрати, протеини и мазнини.
От минералите съдържа желязо, мед, манган, селен, цинк, фосфор, магнезий, калций, натрий и калий. Влияят върху баланса на течностите в тялото, доброто храносмилане, растежа на клетките, така че защитават костите, мембраните и органите.
Участват и в предаването на нервните импулси, стимулират физическата издръжливост и преноса на кислород.
Тези минерали също поддържат енергийния баланс и имат добър ефект за намаляване на стреса и депресията.
Семената на рожкова са богати на разтворими растителни фибри, които имат добър ефект върху храносмилането и правилното функциониране на червата.
Съдържа незаменимата аминокиселина триптофан и в комбинация с други брашна осигурява хранително пълноценна храна, която ще бъде добър заместител на протеините от животински произход. Ето защо се препоръчва в периода на растеж и развитие на детето и във веган диетата.
Високото ниво на танин (мощен антиоксидант) помага в борбата с преждевременното стареене на клетките, има противовъзпалително и антибактериално действие, регенерира клетките, намалява триглицеридите и лошия холестерол и повишава добрия холестерол.
- Съдържа малко количество мазнини, добри мазнини и не ви кара да пълнеете.
- Фино смленият рожков е идеален заместител на какаото на прах, заради шоколадовия си вкус.
- В сравнение с шоколада, рожковът е три пъти по-богат на калций.
Може да се използва като прахообразен подсладител или като заместител на брашното. Рожковът е идеална храна за тези, които имат непоносимост към глутен или алергични към ядки. Може да замени и част от брашното в сладки рецепти.