Чесновият сос е перлата на сосовете и най-често срещаната подправка по време на празници. Неговата особеност е в невероятната комбинация от нежност, пикантност и острота. Сосът, който обичат всички се приготвя на базата на ферментирало мляко или майонеза, но не всеки може да получи такъв продукт в условията на мегаполис, затова сметана с до 20% съдържание на мазнини е доста подходяща.
Ако търсите вкусен сос за месо, то това е един от най-успешните варианти. Най-обикновените и ежедневни ястия се разкриват по нов начин и буквално се трансформират с това вкусно допълнение. Някои хора използват този сос като разядка върху хляб
съставки
майонеза или заквасена сметана (ако сте на диета може и кисело мляко) 1 кофичка
орехи 50 g
магданоз
кориандър
копър
чесън 1 скилидка
Чили чушки 0,25 гр
Черен пипер (смлян) 0,25 ч. Л.
сол на вкус
подготовка
Начукайте ядките в хаванче.
Четвърт лют пипер, се вари 5 минути, за да се премахне прекомерната пикантност. Охлажда се, нарязва се на много малки парчета.
Смесете майонезата (или заквасена сметана) с чесъна, подправките, ядките, лютия пипер, преминали през преса, посолете и добавете пипер.
Горещият сос идеално подхожда не само за месо, но и за рибни ястия . Той може да бъде чудесно допълнение към картофи, макаронени изделия, спагети или салати и пици. Накратко, сосът е универсален особено през лятото за грил и скара