Винаги е добре да имате под ръка една проста и изпитана рецепта за десерт зан неочаквани гости. Особено такава, която не изисква много стъпки за готвене и списък с вкусни съставки. Бързо омесете тестото и изпратете тортата във фурната - за топли разговори времето ще мине незабелязано.
Тази торта с шоколадов орех се оказва необичайно вкусна. Подходящ е за ежедневно пиене на чай, както и за празнична трапеза.
Съставките
масло 135 g
Яйце 6 бр
Тъмен шоколад 200 g
орехи 200 g
бадеми 200 g
Пудра захар 120 g
подготовка
Смелете в блендер или накълцайте с нож шоколада, орехите и бадемите.
Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте предварително омекотеното масло със захарта, докато се получи кремообразна маса от светъл нюанс. Добавете жълтъците един по един, като разбърквате добре след всеки.
В получената маса смесете шоколада с ядките.
Разбийте белтъците в пищна стабилна пяна и я комбинирайте с насипната маса. Разбъркайте внимателно, така че да останат въздушни мехурчета в тестото.
Загрейте фурната до 180 градуса. Покрийте съда за печене с хартия или олио. Поставете тестото в него и печете за 35–45 минути.
Поръсете тортата с прах и гарнирайте с клонки розмарин, орехи и червени боровинки. Приятен апетит!
Тази магия с шоколадово орех е основата за творчество. Рецептата за торта с ядки оставя място за импровизация: променете и добавете съставки, използвайте други видове и комбинации от ядки, експериментирайте и споделяйте рецептата с приятели.