Каква по-добра закуска в мързеливата празнична сутрин от купчина прясно изпържени, пухкави мекици ? Днес имаме специална рецепта за мекици за вас - интересното тук е, че освен традиционната жива мая се слагат още суха мая и сода. Това помага мекиците да бухнат хубаво в тигана, да са пухкави и да останат мекички и на следващия ден (ако се задържат толкова дълго).
Разкошните мекици на мама
Продукти:
2 яйца
250 гр.кисело мляко
250 мл прясно мляко
щипка захар
щипка сол
1 ч.л.сода бикарбонат
25 гр.прясна мая
1 к.л.суха мая
800 гр.брашно
Приготвяне:
Първо угасете содата в киселото мляко и я оставете да шупне хубаво (няколко минути). Пресейте брашното на кухненския плот и направете кладенче в средата му. Добавете всички продукти в средата и замесете меко и нелепящо тесто.
Прехвърлете тестото в голяма купа, завийте с памучна кърпа и оставете за 1-2 часа да втаса. Загрейте тигана с олио. Намажете ръцете с мазнина и късайте големи парчета тесто. Разтеглете тестото внимателно, за да не се скъса и да не стане прекалено тънко.