1.В купа пресейте брашното и го смесете със солта, олиото и оцета. Постепенно добавете водата и замесете тесто, което не залепва по ръцете и е гладко. Тестото разделете на две равни половини, увийте ги в пластмасово фолио и ги оставете в хладилник поне за половин час.
2.Върху набрашнен плот с помощта на точилка разточете тънка кора с размер от около 50 см. Намажете кората с половината от разтопеното и охладено масло/маргарин (НЕ ТРЯБВА да бъде течен и топъл).
3.Нарежете кората на 12 части, но така че средата да остане цяла. След това всяко парче се прихлупете към вътрешността (като на снимката) едно върху друго, като по възможност леко се разширяват с ръка.
4.Получената топка се увива във фолио и се оставя в хладилник да "почине" най-малко 1 час (но може и по-дълго време, например 1 ден). По същия начин се процедира и с втората топка.
5.Приготвя се плънката: в купа предварително бланшираният спанак се смесва с натрошеното на ръка сирене, добавят се яйцата и хубаво се хомогенизира цялата смес.
6.От тестото се разточва кора с размер от около 50-60 см, навива се върху точилката и се прехвърля върху намазаната с масло тава. Кората трябва да е по-голяма от тавата и една малка част от нея трябва да се остави да виси извън тавата.
7.Върху първата кора се поставя плънката, разпределя се по цялата повърхност и върху плънката се поставя втората разточена кора. И тя трябва да е по-голяма от тавата. Внимателно и равномерно се надипля, без да останат части от нея извън тавата.
8.С висящата част на долната кора се оформя бордюр по краищата. Преди да се сложи за печене, горната кора с помощта на вилица се набожда на няколко места, за да остане баницата равна, т.е въздухът, който се образува при печенето на плънката, да излезe.
9.Баницата се поставя в загрята на 220 градуса фурна и фурната веднага намалява 200 градуса. Пече се 20-30 минути, докато горната кора хубаво се зачерви.
10.Изпечената баница с помощта на четка се маже с тънък слой разтопен маргарин, масло или олио, а може и мас, покрива се с кърпа и се оставя да се охлади.