700 гр. свинско месо, накълцано на ситно
8 листа кисело зеле
1 глава лук, нарязан на ситно
червен пипер на вкус
черен пипер на вкус
1 с.л. доматено пюре
сол на вкус
2 с.л. олио
Всяко семейство си има своята любима традиционна рецепта за коледни сармички. Предлагаме ви да опитате нашата - със сигурност няма да ви разочарова, а дори ще искате да повторите!
Нарязаният ситно лук се задушава в малко загрято олио, докато омекне. Добавят се червеният пипер, доматеното пюре, сол и малко вода. След това към лука се прибавя месото и сместа се бърка 5 минути, след което се маха от огъня. Вземете един зелев лист, поставете го върху чиния, в средата му сложете от плънката и завийте добре. Плънката не трябва да изтича. Покрийте дъното на подходяща тенджера със зелеви листа и върху тях редете готовите сарми плътно една до друга (на 1 или 2 реда). След това ги залейте с топла вода, колкото да ги покрие, и поставете отгоре им чиния или по-малък капак, който да ги затисне добре. Оставете да врат 1 час на по-тих огън - водата трябва да изври почти напълно.
Автор: lakomnik.bg