500 гр. тесто за пица
За бързия доматен сос:
2 с.л. зехтин
400 гр. нарязани домати
1 с.л. мед
1/2 ч.л бапулвер
1 скилидка чесън
сол
Още:
1 с.л. зехтин
1 ч.л. сушена мащерка/босилек/риган
300 гр. моцарела или топено сирене
4 с.л. настърган кашкавал или пармезан
30-тина резена шунка/сух колбас/салам/луканка
1. Пригответе тестото за пица по ваша рецепта или купете готово. Разточете тестото и го нарежете на квадрати (5х5 см). Трябва да се получат около 30 квадрата. Ако ползвате моцарела, мариновайте я в малко зехтин с мащерка и щипка сол. Ако ползвате топено сирене, не го солете. Нарежете избраното сирене на кубчета. Сложете по 1 кубче във всеки квадрат, след това - по 1 парче салам/шунка.
2. Пригответе бърз доматен сос: загрейте в тиган зехтина, добавете ситно нарязания чесън, оставете го да се запържи няколко секунди, добавете доматите, меда и бакпулвера. Задушете за около 5 минути, като покриете тигана с капак. Ето малката тайна тук: бакпулверът намалява киселината от доматите, особено през зимата, когато се ползват консервирани. Посолете на вкус.
Оваляйте парчетата тесто на топки. Сложете ги върху плота, покрийте с кърпа и ги оставете да втасват 30 минути.
3. На дъното на тавичка сложете половин черпак доматен сос. Отгоре подредете топките, така че да не се допират. Залейте ги с останалия сос, като гледате да има от него върху всяка топка тесто.
4. Поръсете с настърган пармезан/кашкавал или и двете. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса около 40 минути, докато пицата добие хубав цвят. Оставете я да се охлади 10-тина минути, преди да поднесете.
Поднасяне:
Балончетата пица може допълнително да поръсите със зехтин и пресни листенца босилек.