Манастирска орехова пита - с това сладкишче се подслаждат монахините, когато постят! Няма да кажеш, че е постно, голяма вкусотия:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Манастирска орехова пита - с това сладкишче се подслаждат монахините, когато постят! Няма да кажеш, че е постно, голяма вкусотия:
Манастирска орехова пита - с това сладкишче се подслаждат монахините, когато постят! Няма да...
12026
Източник: За Жената
Манастирска орехова пита - с това сладкишче се подслаждат монахините, когато постят! Няма да кажеш, че е постно, голяма вкусотия:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Този сладкиш е създаден от монахини за периода на постите, но е толкова вкусен и сочен, че можете да го приготвяте всеки ден, независимо дали спазвате постите или не. Много е вкусен и се прави от продукти, които има във всяка къща.

Приготвя се много бързо и лесно. Ето какво ви трябва за Манастирска орехова пита :

Манастирска орехова пита

Продукти: 

  • 12 супени лъжици захар
  • 20 супени лъжици меко брашно
  • 1  бакпулвер
  • 400 мл вода
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
  • 8+4 супени лъжици смлени или блендирани орехи
  • 4+4 супени лъжици домашно сладко по избор

Начин на приготвяне: 

Включете фурната на 200 градуса. В купа се слагат захарта, брашното, водата, 8 супени лъжици орехи, 4 супени лъжици сладко по избор, бакпулвера, содата и всичко се разбърква добре.

Вместо орехи могат да се използват лешници, а може и да се комбинират различни сладка (аз сложих сладко от сливи в тестото и намазах с конфитюр от кайсии).

Изсипете цялата смес в застлана с хартия за печене тава (с размери 30х20 см) и я разстелете хубаво.

Когато поставите хартията, уверете се, че гладката страна е обърната нагоре; ще усетите под пръстите си, че едната страна е по-гладка от другата. Сместа трябва да е малко по-гъста от кисело мляко.

Печете 30 минути, в зависимост от фурната ви. Ако не сте сигурни, проверете с клечка за зъби. Когато потъмнее отгоре, е готов. Намажете горещия сладкиш с 4 с. л. сладко и поръсете с 4 с. л. смлени орехи, оставете да изстине и тогава го нарежете.

манастирска орехова пита

Снимка: YouTube

Веднага, още горещ, го извадих от хартията и го поставих върху дъска, след което го намазах и поръсих.

манастирски сладкиш

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft