Евтина манастирска рецепта за картофки на фурна - то аромат, то вкус, да му се ненарадваш!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Евтина манастирска рецепта за картофки на фурна - то аромат, то вкус, да му се ненарадваш!
Евтина манастирска рецепта за картофки на фурна - то аромат, то вкус, да му се ненарадваш!
8859
Евтина манастирска рецепта за картофки на фурна - то аромат, то вкус, да му се ненарадваш!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Манастирски картофки с чесън - хрупкави, сочни и много вкусни. Ястието засища добре, а същевременно е изключително евтино - може да го приготвите и по време на предстоящите пости. Печените картофки по тази рецепта са много хрупкави и вкусни, а дресингът от печен чесън и магданоз е задължително да опитате.

картофи и магданоз

Манастирски картофки на фурна

Съставки: 

4 големи картофа

1 цяла глава чесън

1 чаена лъжичка морска сол (или хималайска)

1 чаена лъжичка черен пипер на прах (за предпочитане прясно смлян)

1 супена лъжица зехтин

2 супени лъжици постен маргарин (или масло, ако не постите)

2 супени лъжици ситно нарязан пресен магданоз

Приготвяне: 

Загрейте фурната на 220 градуса. Измийте добре магданоза, отцедете го добре, след което го нарежете на ситно, колкото можете. Измийте картофите, обелете ги и ги нарежете на продълговати парчета като за пържени картофи или малко по-големи.

резени картофи

Поръсете върху картофите една чаена лъжичка черен пипер на прах, една чаена лъжичка сол и супена лъжица зехтин. Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно подправките върху всички картофи.

картофи в купа

Вземете глава чесън и без да я белите, отрежете кореновата част, така че скилидките да се отворят. Отрежете малко парче алуминиево фолио, намажете с малко олио и малко сол, след което увийте цялата глава чесън във фолиото.

чесън във фолио

Най-добре е тавата за печене да постелете с хартия за печене, за да не ви залепват картофите, но ако имате тава с незалепващо покритие, тогава можете да ги приготвите и без хартия. Изсипете вътре овкусените картофи и ги наредете на един слой по повърхността на цялата тава. Добавете увития във фолио чесън.
картофи в тава

Печете в предварително загрята фурна за около 25 минути, след което проверете картофите и ги обърнете, след което върнете да се пекат за още 20-25 минути или докато се зачервят хубаво. Отворете фолиото с печения чесън и натиснете, за да извадите скилидките.

печен чесън

Намачкайте ги с лъжица или вилица до получаване на пюре. Загрейте две супени лъжици маргарин или масло на огъня, докато се разтопи, след което добавете чесновото пюре и разбъркайте. Накрая добавете ситно нарязания магданоз и разбъркайте, за да се комбинират.

чесново масло

Това не отнема много време, една минута е достатъчна, за да комбинирате всички вкусове. Извадете печените картофи в специален съд за сервиране и докато са още горещи ги залейте с чесновото масло. 

манастирски картофи с чесново масло

Насладете се на невероятния им вкус!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft