Манастирски картофки с чесън - хрупкави, сочни и много вкусни. Ястието засища добре, а същевременно е изключително евтино - може да го приготвите и по време на предстоящите пости. Печените картофки по тази рецепта са много хрупкави и вкусни, а дресингът от печен чесън и магданоз е задължително да опитате.
Манастирски картофки на фурна
Съставки:
4 големи картофа
1 цяла глава чесън
1 чаена лъжичка морска сол (или хималайска)
1 чаена лъжичка черен пипер на прах (за предпочитане прясно смлян)
1 супена лъжица зехтин
2 супени лъжици постен маргарин (или масло, ако не постите)
2 супени лъжици ситно нарязан пресен магданоз
Приготвяне:
Загрейте фурната на 220 градуса. Измийте добре магданоза, отцедете го добре, след което го нарежете на ситно, колкото можете. Измийте картофите, обелете ги и ги нарежете на продълговати парчета като за пържени картофи или малко по-големи.
Поръсете върху картофите една чаена лъжичка черен пипер на прах, една чаена лъжичка сол и супена лъжица зехтин. Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно подправките върху всички картофи.
Вземете глава чесън и без да я белите, отрежете кореновата част, така че скилидките да се отворят. Отрежете малко парче алуминиево фолио, намажете с малко олио и малко сол, след което увийте цялата глава чесън във фолиото.
Най-добре е тавата за печене да постелете с хартия за печене, за да не ви залепват картофите, но ако имате тава с незалепващо покритие, тогава можете да ги приготвите и без хартия. Изсипете вътре овкусените картофи и ги наредете на един слой по повърхността на цялата тава. Добавете увития във фолио чесън.
Печете в предварително загрята фурна за около 25 минути, след което проверете картофите и ги обърнете, след което върнете да се пекат за още 20-25 минути или докато се зачервят хубаво. Отворете фолиото с печения чесън и натиснете, за да извадите скилидките.
Намачкайте ги с лъжица или вилица до получаване на пюре. Загрейте две супени лъжици маргарин или масло на огъня, докато се разтопи, след което добавете чесновото пюре и разбъркайте. Накрая добавете ситно нарязания магданоз и разбъркайте, за да се комбинират.
Това не отнема много време, една минута е достатъчна, за да комбинирате всички вкусове. Извадете печените картофи в специален съд за сервиране и докато са още горещи ги залейте с чесновото масло.
Насладете се на невероятния им вкус!