Патладжанът е любимият гост на лятната трапеза - пълнен, печен, пържен... Всякак е вкусен, но днес ще ви предложим едно малко гастрономично удоволствие от патладжани и ароматни гъбки.
Лятна пърженица с патладжани и гъби
Продукти:
150 г гъби печурки
2 патладжана средни по размер
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
Подправки и сол на вкус
1-2 домата
зелени подправки на вкус
по желание - лют пипер
олио за пържене
Приготвяне:
Нарежете патладжана на кубчета, а лука - на ситно.
Малките гъби не е необходимо да се режат. Нарежете само средните и големите на половинки или четвъртинки.
Налейте малко олио в тигана и първо сложете патладжана с лука. Запържете малко и добавете гъбите, изстискайте чесъна с помощта на преса (можете и да го настържете на ситно), добавете сол, подправете с любимите си подправки и разбъркайте. Добавете и малко черен пипер. Запържете за 10 минути, като разбърквате от време на време.
Нарежете доматите и ги добавете към зеленчуците. Най-добре е да ги обелите предварително. Пържете още 5-7 минути. Опитайте и ако зеленчуците са готови, можете да изключите котлона. Ако не, запържете всичко за още няколко минути.
Няколко минути преди края на готвенето добавете ситно нарязаните зелени подправки. Ако обичате пикантна храна, можете да добавите малко лют пипер към манджичката.
Да ви е сладко!