Маринованите чушки са сред любимите видове зимнина на българина. Хрупкави, приятно киселки и с лека нотка сладост - гаранция, че рецептата се е получила.
Мариновани чушки с чесън
Продукти:
7 кг месести чушки
200 гр.листа от кервиз и селъри
1 глава чесън
10 зърна черен пипер
дафинов лист
За маринатата:
1/2 л рафинирано слънчогледово масло
1/2 л вода
100 мл оцет 9%
3 с.л.сол
100 гр.захар
Приготвяне:
Почистете чушките от семената, нарежете ги на половина, може и на 4 части.
Накълцайте зелениите, чесъна нарежете на парчета.
За марината смесете всички съставки и я оставете да заври.
Бланширайте чушките в маринатата за 5 минути.
Разпределете горещите чушки по предварително стерилизирани буркани, отгоре поръсете с чесъна и зелените подправки, след което залейте с горещата марината.
Стерилизирайте пълните буркани в тенджера с вода. Не забравяйте да сложите кърпа в дъното на тенджерата.
От момента, в който водата заври, стерилизирайте чушките за 20 минути (за еднолитрови буркани). Затегнете хубаво капаците.
Завийте в одеяло, докато изстинат, а най-добре за един ден.
След това ги приберете на хладно и тъмно място.
Приятен апетит!