Ако обичате вкуса на патладжаните, особено маринованите в подправки и олио, то тази лесна рецепта за мариновани патладжани ще ви се услади. Всичко е много простичко и бързо - без да чакате с дни, за да опитате резултата.
Мариновани патладжани-експрес
Продукти:
1 кг патладжани
3-5 скилидки чесън
1 голяма глава лук
4-5 червени чушки
зелени подправки на вкус - копър и магданоз
растително масло
За маринатата:
1 литър вода
1 супена лъжица сол
4 супени лъжици захар
80 мл оцет 9% (за предпочитане ябълков)
по желание - зърна кориандър
Приготвяне:
1. Обелете патладжаните, нарежете ги на малки кубчета, пуснете ги във вряща вода, където предварително сте добавили солта, захарта, оцета и кориандъра (ако искате). След като водата заври повторно, варете за 5 минути. Отцедете патладжаните в гевгир.
2. Нарежете лука на полумесеци, чушките - на ивици, чесъна смачкайте през преса, ситно нарежете зелениите.
3. Смесете нарязаните зеленчуци с още топлите патладжани, залейте ги с растително масло на вкус, разбъркайте. Готово! Можете да опитате веднага, но е по-вкусно, когато оставите патладжаните в продължение на няколко часа в хладилника. Съхраняват се дълго време.
Приятен апетит!