1 кг патладжани
5 - 6 скилидки чесън
1 люта чушка
1 с л риган
1 с л босилек
1 с л мащерка
сол
зехтин
Марината:
400мл вода
150 мл оцет ( 8%)
100 -130 мл захар
1 дафинов лист
няколко черни пиперчета
Патладжаните се обелват и се нарязват на жулиени около 1 см ширина. Поставят се в гевгир и се посоляват. Оставят се за няколко часа (най-добре за цяла нощ) да се изцедят. Отцедените патладжани се измиват и се изстискват (ако имате центрофуга за салати : патладжаните се пускат вътре и се завъртват няколко пъти). Маринатата се кипва и се пускат вътре патладжаните за 4-5 минути. Патладжаните се поставят в гевгир и се поставя отгоре тежест. Изчаква се, докато се отцедят добре. Чесънът и лютата чушка се режат на ивици (на чушката се махат семената). На дъното на буркан се поставя ред патладжани, ред подправки, ред чесън и чушката и се притискат. Така се редуват, докато не свършат патладжаните. Бурканът се залива догоре със зехтин (олио) и се поставя в хладилника. Готови за консумация след 2 седмици. Зехтинът (олиото), който остане в буркана е подходящ за салати.