Измийте тиквичките без да ги белите. Нарежете ги на тънки продълговати ивици с помощта на нож за белене на картофи - трябва всички ивици да бъдат с еднаква дебелина. Ако нямате белачка, нарежете ги внимателно с остър нож.
Подредете ги в тава на 1 ред и ги напръскайте с малко олио, поръсете със сол, Вегета, черен пипер, чесън и копър. След това поставете втори ред от тиквички и повторете процедурата, докато свършат тиквичките. Оставете ги поне за половин час, за да пуснат водата си, след което ги разбъркайте добре с ръце. Отцедете водата и вече са готови за скара.
Може да ги изпечете на електрическа скара или на барбекю. Най-добре предварително ги сложете на нагрят плот (ако скарата ви има плоча), за да се изпари водата от тиквичките, а след това хубаво ги изпечете на решетката на скарата. Необходимо им е минута-минута и половина, за да се сготвят напълно от двете страни.