1 кг. пюре от печена тиква (цигулка)
100 мл. мед
100 мл. кленов сироп
4 супени лъжици ябълков оцет
1 чаена лъжичка канела
по 1/2 чаена лъжичка смляно индийско орехче, джинджифил, бахар (по желание)
1/4 чаена лъжичка смлян карамфил
1 портокал
Изпечете добре измитата тиква - трябва да бъде около 1,1 / 2 килограма. за да се получат точно 1 кг. пюре. След като е изпечена, т.е. достатъчно е омекнала, извадете от фурната и оставете да изстине малко, за да я обелите по-лесно. Пасирайте я.
Настържете кората на портокал, а сока изцедете.
Поставете пюрето от тиква в касерола, оставете да ври на тих огън. След като заври, добавете всички останали съставки и варете около 15 мин.
Отстранете от огъня, насипете топло в буркани и затворете добре.
Мармаладът е подходящ както за пълнеж на сладки теста, бухтички, така и намазан ърху хлебче с малко масло!