Канелата, джинджифила, бадемите и меда са тайните съставки на мароканското пиле . Това е една изключително екзотична рецепта за всички, които харесват по-нестандартни ястия .
Продукти:
2 с.л.
1 - 1,5 кг. пиле (разделено на 8 парчета)
1 голяма глава лук (нарязана на едро)
3 скилидки чесън (смачкан)
2 и 1/2 ч.л. смляна канела
1 и 1/2 ч.л. джинджифил на прах
800 гр. домари (нарязани на едро)
275 мл. пилешки бульон или вода
5 с.л. мед
25 гр. бланширани настъргани бадеми
Малка връзка кориандър (едро нарязан)
Ориз или паста за гарнитура
Начин на приготвяне:
Загрейте двете с.л. зехтин в голям тиган. Сложете пилешките пърчета и ги запържете от всички страни. Извадете готовите пилешки парчета от тигана и ги оставете настрани. След това запържете лука в същият тиган, докато омекне. Добавете чесъна, канелата и джинджифила и запържете за една минута. Добавете доматите, разбъркайте добре, намалете температурата и оставете да ври за около 15 минути, като разбърквате от време на време.
Сложете бульона или водата в тенджера и оставете да заври. Добавете бульона към зеленчуците и оставете сместа да заври. Добавете пилешките парчета на отгоре, като прибавите и техния сос. Залейте пилето със сместа и намалете котлона. Покрийте съда и оставете ястието да се повари, докато пилето стане готово, за около 30 минути.
След това извадете пилешки парчета, оставете ги настрани и покрийте за да останат топли. След това увеличете котлона и оставете соса да заври. Варете докато соса се сгъсти с гъстотата на сметана. Добавете меда и оставете още да поври, докато соса стане още по гъст, като сладко. Подправете соса на вкус и добавете пилешките парчета отново, за да ги затоплите заедно със соса.
Сервирайте ястието като добавите отготе настърганите бадеми и кориандър. Можете да добавите и сушени кайсии. Гарнирайте с ориз или паста.