Маслен кекс с ванилия, сладко и орехови трохи: душата пее, сърцето ликува от този невероятен вкус!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Маслен кекс с ванилия, сладко и орехови трохи: душата пее, сърцето ликува от този невероятен вкус!
Маслен кекс с ванилия, сладко и орехови трохи: душата пее, сърцето ликува от този невероятен вкус!
1499
Източник: За Жената
Маслен кекс с ванилия, сладко и орехови трохи: душата пее, сърцето ликува от този невероятен вкус!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Пухкав, ароматен и нежно сладък - това е този кекс, съчетаващ класическия вкус на домашно печиво с вкусни ядкови трохи и плодова нотка. Тази рецепта е чудесен избор за всеки повод - независимо дали искате да подправите следобедното си кафе, да приготвите нещо специално за любимите си хора или просто да се насладите на добър домашен десерт.

А ето и необходимите продукти за невероятния Маслен кекс с ванилия, сладко и орехови трохи :

Маслен кекс с ванилия, сладко и орехови трохи

Продукти:

За тестото:

  • 3 яйца
  • щипка сол
  • щипка ванилия
  • 1 чаша захар
  • ¾ чаша олио
  • 1 чаша прясно мляко
  • 2 чаши универсално брашно
  • 1 супена лъжица бакпулвер

За ореховите трохи:

  • 3 супени лъжици универсално брашно
  • 2 супени лъжици размекнато масло
  • 2 супени лъжици захар
  • 2 супени лъжици смлени орехи

Освен това:

  • масло (за намазване на формата)
  • брашно (за поръсване на формата)
  • любимо сладко (на вкус)

Приготвяне:

Разбийте яйцата в купа, добавете щипка сол, щипка ванилия и захар. С помощта на тел за разбиване или миксер разбийте, докато стане светло и пухкаво.

захар и яйца

Снимка: YouTube

След това добавете олиото и разбъркайте добре, след това добавете млякото и разбъркайте отново до гладкост.

олио в тестото

Снимка: YouTube

мляко в тестото

Снимка: YouTube

В сместа постепенно, на 2-3 етапа, пресейте универсалното брашно, смесено с бакпулвера. Разбъркайте леко с бъркалка и след това внимателно с шпатула, за да остане тестото пухкаво.

пухкаво тесто

Снимка: YouTube

За ореховите трохи:

Изсипете универсалното брашно в купа, добавете омекналото масло и стрийте с пръсти на фини трохи.

масло в брашно

Снимка: YouTube

След това се добавят захарта и смлените орехи, разбърква се и сместа е готова.

смес орехови трохи

Снимка: YouTube

Формата за кекс се намазва обилно с масло и се поръсва с брашно.

форма с брашно

Снимка: YouTube

Изсипете готовото тесто в нея, а отгоре с лъжица нанесете от любимото си сладко.

тесто във форма

Снимка: YouTube

Накрая поръсете равномерно с готовите орехови трохи.

орехови трохи

Снимка: YouTube

кекс орехови трохи

Снимка: YouTube

Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 30–35 минути, докато повърхността стане златисто кафява и дървено шишче, забито в центъра, излезе чисто.

изпечен кекс

Снимка: YouTube

След изпичане оставете кекса леко да се охлади, след което внимателно го извадете от формата и го поднесете с любов и много вкус.

готов кекс

Снимка: YouTube

кекс във форма

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

парче орехов кекс

Снимка: YouTube

Съвет за подобрение:

  • Опитайте различно сладко (напр. касис или кайсия) за промяна на вкуса.
  • Ядките могат да бъдат заменени с бадеми или кокос.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft