1 пакет бутер тесто
2 ч. ч. сушени кайсии
1 ч. ч. стафиди
1 ч. ч. кафява захар
50 гр. масло
3 с. л. мед
1 яйце
0,5 ч. ч. цели орехови ядки
За сиропа:
1/2 ч. ч. вода
1/2 ч. ч. захар
Размразете бутер тестото на стайна температура и разрежете всеки лист на две части. Накиснете кайсиите и стафидите поотделно в топла вода. Сложете половината от единия лист тесто във формата, в която ще печете, поръсете половината от кайсиите отгоре, върху тях кафява захар (може и обикновена) на вкус. Поставете втори пласт тесто, следват стафидите и отново захар. По същия начин направете още един слой тесто, последван от сушени кайсии и захар, завършете с последната половина от тестото.
Смесете жълтъка с 1 с. л. вода и намажете баклавата, за да се получи гланц. Разрежете на ромбчета с остър нож, като режете додолу тестото, а само най-горния слой. В средата на всяко парче сложете по една ядка от орехите
Сложете баклавата във фурната за 10 минути при 200 градуса, след това полейте всяко ромбче с разтопено масло и върнете да се пече при 160 градуса в продължение на 30 минути. През това време направете сироп от 1/2 ч. ч. вода и 1/2 ч. ч. захар, сложете и меда за аромат. Готовата баклава разрежете отново по вече направените контури (разрежете само първите три слоя), полейте с медения сироп и оставете да изстива. Когато това стане, нарежете на парчета и поднесете.