Пилето е любимо ястие на повечето хора на диети и тези, които се хранят здравословно. То съдържа много протеини и минимум мазнини. А печени гърди със зеленчуци може да се превърне в пълен кулинарен шедьовър. Феновете на всякакви пикантни, включително азиатската кухня, определено ще искат да опитат сочните бутчета с мед и чесън .
Ароматно пиле в пикантен сос перфектно допълва всяко гарнитура. Месото е много нежно, сладко и пикантно в същото време. Можете да използвате гърдите и крилата, но бедрата са най-вкусни.
Съставките
Пилешко месо 6 бр
вода 60 мл
чесън 6 скилидки
мед 4 супени лъжици
Чесън на прах 2 ч.л.
Бял винен оцет 2 с.л
Соев сос 1 супена лъжица
сол 1 щипка
Черен пипер (смлян) 1 щипка
подготовка
Почистете пилешките бедра от кости и кожа, разтрийте ги със сол, черен пипер и чесън на прах. Оставете да се мариноват за 30 минути. В предварително загрят тиган в малко количество слънчогледово масло запържете бедрата за 5-6 минути от всяка страна, докато се сварят.
В малка купа смесете мед, вода, оцет и соев сос. Добавете нарязания чесън към пилето и след 30 секунди изсипете сместа в тигана.
Задушете няколко минути, докато сосът се сгъсти. Гарнирайте с подправки и сервирайте топли
Благодарение на медът и соевия сос, бутчетата придобиват красив златист цвят. Най-добре е да използвате ориз като гарнитура, но също и с картофи или зеленчуци ще стане много вкусно.