Учениустановиха, че мед от манука убива бактериите по-добре, отколкото стандартните антибиотици.
В проучване от 2009 година специалистите са установили, че Манука мед може да унищожи повечето видове бактерии, които са станали резистентни към антибиотици. Медът е тестван върху разни бактерии и е показал извънредно добри резултати, даже при бактерии, устойчиви на медикаменти.
Според друго изследване на холандски специалисти медът притежава и веществото дефензин, което заедно с останалите съставки оказва важна роля в превенцията и лечението на бактериални инфекции на организма, устойчиви на бактерии.
Медът е известен още със своите антивирусни, противовъзпалителни, антибактериални и антиоксидантни свойства. Редовната консумация на меда засилва имунитета и намалява значително риска от различни заболявания като инфекции, възпалителни процеси, проблеми с храносмилането, висок холестерол, дори рак. Специалистите препоръчват използването на Манука и локално, при рани, различни раздразнения по кожата, херпес, екзема и други.
Медът се използва за разни проблеми като възпалено гърло, възпалено дебело черво , облекчава гастрит , кашлица, подобрява качеството на съня.
Манука се добива от дива манука храст, сходен с чаено дърво, което расте в Нова Зеландия. Медът е с гарантирано качество без пестициди. Той е гъст и с цвят на карамел.
Специалисти препоръчват да се проверява качеството и произхода на Манука мед, за да е сигурен човек в неговите здравословни и лечебни свойства